Sjednica Parlamenta FBiH
173

Gratz: Kupuje se vrijeme kako bi Schmidt nametnuo nešto protivustavno, nećemo na to pristati

N. V.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
U Parlamentu Federacije BiH se održava sjednica Predstavničkog doma o informaciji predsjednice entiteta Lidije Bradare povodom imenovanja Vlade FBiH. Zastupnici opozicije smatraju da je to nezakonito, a na samoj sjednici je "opšti haos". Sve je prokomentarisao DF-ov Dennis Gratz.
On je prvo reagovao na neusvajanje inicijative DF-a da se izmijeni Ustav FBiH na način da je za imenovanje Vlade FBiH potrebna saglasnost samo jednog od dva potpredsjednika FBiH. Osim toga bi se uvela institucija prijevremenih izbora u slučaju blokade formiranja izvršne vlasti duže od 60 dana nakon izbora rukovodstva FBiH.

Gratz je istaknuo da to što njihova inicijativa nije usvojena govori da je sama sjednica teška farsa i da nema nikakav stvarni cilj.

"Imali smo danas konkretan prijedlog da se riješi ovo na način da izmijenimo Ustav FBiH i da već sutra stranke Trojke i HDZ mogu formirati vlast. Taj naš prijedlog je odbijen, iako znam ko ga je radio, da struka stoji iza njega, da je fer, politički. Kolege se nisu usudile ni da budu protiv, nego suzdržani", rekao je Gratz.

Suzdržani su povodom tog prijedloga bili mnogi zastupnici Naše stranke, SDP-a, NES-a, Naroda i pravde, dok su HDZ-ovi zastupnici bili odlučno protiv s obzirom na to da ih inicijativa može ugroziti u nekim narednim izbornim ciklusima.

"I dobro sve, ali nemojte više da nas maltretirate sa svojim prijedlozima zaključaka i nemojte da govorite da idete u pravcu nalaženja rješenja. Kakvih rješenja? Jednostavno se samo kupuje vrijeme i čeka da Schmidt nametne nešto protivustavno i protiv pravila ove zemlje te sentimenta njenih građana. Vrijeme je da kažemo da mi na to nećemo pristati i da ćemo biti protiv", zaključio je Gratz.