vijesti
0

Festival gradskih opština "Mi smo Beč" od 1. do 23. juna

FENA
U Beču danas počinje 7. Festival gradskih opština "Mi smo Beč" u okviru kojeg će do 23. juna svakoga dana biti predstavljena jedna od 23 gradske opštine.

Početak će ozvaničiti centralna gradska opština "1. Bezirk" gdje će se na trgu Michaelerplatz svirati klasika, opera i pop.

  • Beč je sa svojih 80 festivala festivalski grad. Festival "Mi smo Beč" mi je osobno važan jer nudi raznovrstan i uzbudljiv program za sve i to besplatno - istaknuo je gradski vijećnik za kulturu Andreas Mailath-Pokorny.

Kulturološka ponuda gradskih opština način je da Bečlije upoznaju svu raznolikost svog grada i susjedstva na intimniji način nego što se primjenjuje na poznatim internacionalnim festivalima.

A upravo je Svjetski dan komšija 29. maj bio povod da se u Beču nastavi intenzivnija primjena "Bečke povelje".

Do sredine septembra će Gradski odjel za integraciju i diverzitet u svim gradskim opštinama organizovati razgovore, seminare i radionice koje trebaju doprinijeti većem uzajamnom poštovanju među stanovništvom, što je u vrijeme učestalih napada s rasističkim motivima jako bitno.

"Bečka povelja" je projekt u kojem je na izradi 2012. godine učestvovalo 325 organizacija. Do danas je 8.500 Bečlija sudjelovalo na 651 susretu, odnosno moderiranim razgovorima.

Kao projekt participacije i solidarnosti "Bečka povelja" je nagrađena Best practice certifikatom "European Public Sector Award" i "Prix Territoria Europe", saopćeno je iz Compress Sarajevo.