vijesti
18

Zašto EU: Sedam korisnih stvari koje donosi članstvo u Uniji

Klix.ba
Ilustracija (Foto: EPA)
Ilustracija (Foto: EPA)
Nakon sve glasnijih poziva u Velikoj Britaniji za održavanje referenduma o izlasku ove zemlje iz EU, Independent je napravio analizu te pobrojao sve razloge zbog kojih je građanima Velike Britanije korisno da ostanu u okvirima EU.

1. Mogućnost da živite, radite i penzionišete se bilo gdje u EU Građani svih članica EU mogu se slobodno kretati cijelom teritorijom Unije. Jedini uslovi da žive u drugoj državi jesu da imaju pasoš, zdravstveno osiguranje i dovoljno novca da se izdržavaju.

2. Zahvaljujući EU održava se zaposlenje miliona osoba Slobodna trgovina u EU u velikoj mjeri doprinosi održavanju nivoa zaposlenosti kao i kreiranju novih radnih mjesta. EU također u velikoj mjeri podržava poljoprivrednike podsticajima.

3. Turistima je olakšano kretanje i sigurniji su Ovo pogotovo važi za turiste koji potječu iz zemalja EU. Oni u drugim zemljama EU mogu dobiti i besplatnu zdravstvenu njegu ukoliko im je potrebna.

4. Kao potrošač bolje ste zaštićeni Ukoliko građani kupuju u drugim zemljama EU izvan svoje matične zemlje bolje su zaštićeni od prevare trgovinskih lanaca, kao i drugih vrsta prevara.

5. Bolje ste zaštićeni od terorizma, pedofilije i cyber kriminala Borba protiv organizovanog kriminala i drugih počinitelja krivičnih dijela koordinira se zajednički na cijeloj teritoriji EU.

6. Ekonomija zemlje je pozitivno zavisna od EU Mala i srednja preduzeća imaju velike koristi od članstva pojedine zemlje u EU, pokazalo je istraživanje u Velikoj Britaniji.

7. Države imaju veći utjecaj u svijetu Diplomatski i vojni resursi EU na raspolaganju su svakoj članici Unije.