vijesti
9

Uz eKonsultacije građani dobili novu priliku da učestvuju u kreiranju zakona

Piše: A. P.
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Web aplikacija eKonsultacije predstavljena je danas u prostorijama Parlamentarne skupštine BiH. Ova aplikacija, koja se koristi i u zemljama regiona, Evropske unije i drugim zemljama, omogućava interaktivni dijalog vlasti i građana.

Kako je kazao ministar pravde Josip Grubeša, ovim projektom BiH želi napraviti dodatni iskorak prema EU poboljšanjem demokratičnosti društva.

"Omogućili smo svakom našem stanovniku da učestvuje u kreiranju propisa i zakona, te da daje prijedloge zakonodavnoj i izvršnoj vlasti", objasnio je ministar.

On je dodao da će biti omogućeno sortiranje prijedloga, te da će se ponovljenim prijedlozima dati prioritet. Želja kreatora projekta je omogućiti i velikom broju građana koji žive van BiH da kroz svoje sugestije i prijedloge daju povratne informacije.

Na pitanje kako će ova aplikacija pomoći da se ojača saradnja bh. vlasti i civilnog društva, zamjenik šefa Delegacije Evropske unije u BiH Renzo Daviddi je objasnio: "Nakon registracije imate mogućnost davanja komentara, zapažanja ili sugestija u fazi dok su zakoni u procesu izrade, te direktno utičete na konačni format propisa".

On je dodao da se nada velikom broju prijavljenih pojedinaca i organizacija koje žele dati svoj doprinos.

"U narednim fazama bit će itekako važno da se ovaj princip rada proširi i na druge nivoe, entitetske, kantonalne, pa i u konačnici na općinske, jer se najveći dio zakonskih propisa koji su najbliži građanima usvajaju se upravo na ovim nivoima", poručio je Daviddi.

Sve pogodnosti ove aplikacije možete vidjeti klikom na ekonsultacije.gov.ba. Aplikacija je osmišljena u okviru projekta "Izgradnja kapaciteta institucija vlasti pri angažiranju u političkom dijalogu sa predstavnicima civilnog društva u BiH" koji finansira EU.