vijesti
6

SDP pruža punu podršku novom pristupu Evropske unije

FENA
Predsjednik Socijaldemokratske partije BiH (SDPBiH) Nermin Nikšić u posjetu je primio Renza Daviddija, zamjenika šefa Delegacije Evropske unije u BiH, koji ga je informirao o detaljima jučer usvojenog novog pristupa Evropske unije ka BiH.

Daviddi je Nikšiću predstavio zaključke Evropske unije o novom pristupu ka BiH, koji su nastali kao plod nedavnih sastanaka Federice Mogherini, šefice evropske diplomatije, i Johanesa Hahna, komesara za evropsko susjedstvo i pregovore o proširenju EU, sa liderima vodećih bh. političkih stranaka.

Jučer je Vijeće za vanjske poslove EU odlučilo prihvatiti inicijativu Njemačke i Velike Britanije, kao inicijativu EU, te zadužiti tijela i institucije EU za njihovu realizaciju, a inicijativa je fokusirana na socioekonomske reforme u BiH, dok bi se otvorena pitanja, vezana za ustavne reforme, rješavala naknadno.

Daviddi je još jednom ponovio da članovi Predsjedništva BiH imaju obavezu da naprave pismo opredjeljenja za provođenje potrebnih reformi u okviru procesa pristupanja EU, koje bi potpisali lideri vodećih bh. političkih stranaka u najranijem mogućem roku i koje bi naknadno usvojio Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH, a nakon toga bi Vijeće za vanjske poslove EU odlučilo o tome kad bi Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju stupio na snagu.

Predsjednik Nikšić je rekao da će SDPBiH dati punu podršku ovom pismu, kao što je i do sada pružao podršku temama koje su bile vezane za evropske integracije naše zemlje te dodao da je trenutni prioritet konstituiranje vlasti u BiH na svim nivoima.

"Ipak, ostaje bojazan, da će oni koji budu sačinjavali novu vlast, teško moći na kraj izaći sa svim postavljenim zadacima od međunarodnih institucija, bilo da se radi o zadacima koji su vezani za evropske integracije ili zadacima vezanim za finansijsku stabilnost entiteta, odnosno države.

Međutim, odgovornost je u potpunosti na novim vlastima, a vidjet ćemo da li su u stanju ispuniti ono što su građanima obećavali prije ovogodišnjih Općih izbora. Što se tiče SDP BiH, sve što je u interesu bh. građana, bit će podržano i SDPBiH će biti faktor koji, po ovom pitanju, neće biti taj koji dodatno usložnjava situaciju“, dodao je Nikšić, saopćeno je iz Centra za informisanje SDP-a BiH.