vijesti
0

Počinju radovi na proširenju graničnog prijelaza u Gradišci, uskoro i na terminalu

FENA
Narednih dana trebalo bi da počne proširenje graničnog prijelaza u Gradišci, preko kojeg će ići izvoz proizvoda biljnog i životinjskog porijekla na tržište Hrvatske, odnosno Evropske unije, i nakon 1. jula 2013. godine, kada Hrvatska postane njena članica.

Načelnik Općine Gradiška Zoran Latinović rekao je za Agenciju FENA da je zaključen teneder koji je raspisala Uprava za indirektno oprezivanje Bosne i Hercegovine i nakon praznika očekuje se uvođenje izvođača radova za proširenje tog prijelaza, kao i određene korekcije na gradskoj infrastrukturi kako bi se preusmjerio teretni saobraćaj.

Na posljednjoj sjednici Upravnog odbora Uprave za indirektno oprezivanje BiH podržana je i inicijativa Općine Gradiška da se pristupi proširenju i carinskog terminala.

Odmah nakon praznika očekuje se završetak pregovora o proširenju terminala, kako bi ostalo dovoljno vremena da se i taj posao završi do 1.jula.

"Time bi dobili sve ono što trenutno nedostaje u pružanju svih neophodnih usluga vozačima", naglasio je Latinović i istakao da lokalna vlast čini napore da se prevaziđe trenutna situacija, a pokazalo se i da je moguće napraviti saradnju na svim nivoima vlasti kako se, nakon 1.jula, i priključenja Hrvatske Evropskoj uniji, iz BiH, RS-a i Gradiške ne bi poslala ružna slika.

Stoga se i nada će svi započeti projekti biti uspješno privedeni kraju, uz sva ograničenja, finansijskih i drugih prilika.

Latinović je podsjetio da je lokalna vlast u Gradišci, odmah nakon konstituiranja, inicirala brojne aktivnosti kako bi se izbjegao mogući saobraćajni kolaps i problemi koji bi se mogli pojaviti od 1.jula, na ovom graničnom prijelazu, na kojem će se obavljati i inspekcijski nadzor (BIP).

Načelnik Općine Gradiška ističe da su aktuelne lokalne vlasti ostvarile dobru i veoma korektnu saradnju s brojim institucijama na entitetskom i državno nivou, prvenstveno s Upravom za indirektno oprezivanje BiH, s čijim rukovodstvom su dogovorili da se poduzmu mjere i preduprede mogući saobraćajni problemi i na ovom graničnom prijelazu koji se nalazi u centru općine.

"Dogovoreno je proširenje graničnog prijelaza za još jednu saobraćanu traku te odvajanje teretnog od putničkog saobraćaja i izgradnja novog carinskog terminala kako bi se brojni kamioni, koji se sada, zbog malog kapaciteta postojećeg carinskog terminala, tiskaju pod okolnih ulicama u Gradišci, usmjerili na novoizgrađeni carinski terminal" pojasnio je Latinović.

Dogovorena je i izgradnja gradske obilaznice kako bi se izvršilo spajanje postojećeg magistralnog puta Banja Luka-Gradiška i nove trase autoputa Banja Luka-Gradiška.

Tako bi se promet "teških“ kamiona usmjerio tim tranzitnim putem.

Latinović naglašava i uspostavljenu dobru saradnju s Ministarstvom transporta i komunikacija BiH i resornim ministrom Damirom Hadžićem, koji je obećao pomoć u izgradnji gradske zaobilaznice, a što iziskuje i značajna finansijska sredstva.

Lokalne vlasti, kaže, imaju i dobru saradnju s Ministarstvom saobraćaja i veza u RS-u, koje je odobrilo 400.000 KM za modernizaciju postojećeg magistralnog puta na relaciji od grada prema autoputu, kako bi se izgradili trotoari i javna rasvjeta, s ciljem da se poveća sigurnost građana na toj veoma prometnoj saobraćajnici.

On se nada da će u naredna dva mjeseca uspjeti relizirati i taj projekat.

Ipak, mogućih problema usaobraćaju moglo bi biti, jer sve što se radi samo će jednim dijelom ublažiti postojeće saobraćajne probleme.

Trajno rješenje je izgradnja novog mosta na rijeci Savi kod Gradiške, na trasi autoputa Banja Luka-Gradiška, čime bi se dugoročno predupredili saobraćajni problemi u samoj Gradišci, u čijem centru se nalazi postojeći granični prijelaz BiH s Hrvatskom.