vijesti
4

Građane BiH najviše zanimaju putovanja u EU i dvojno državljanstvo

FENA
Građane Bosne i Hercegovine najviše interesiraju informacije u vezi s putovanjima, pravima koje omogućava dvojno državljanstvo, školovanje i trgovina, nakon što susjedna Republika Hrvatska postane članica EU.

To su najčešća pitanja koja su bh. građani postavili Direkciji za evropske integracije (DEI), nakon što je početkom augusta otvorena mogućnost da na web-stranici Direkcije www.dei.gov.ba građani postavljaju pitanja o uticaju ulaska Hrvatske u EU na svakodnevni život građana BiH.

"Direkcija sada radi na prikupljanju odgovora i njihovoj potvrdi u nadležnim institucijama. Do kraja godine bit će objavljeni objedinjeni odgovori u formi on-line brošure na web sajtu Direkcije. Odgovori na pitanja bit će ponuđeni objedinjeno na internet stranici, a ne pojedinačno pošiljaocu, imajući u vidu da prilikom postavljanja pitanja nije predviđeno davanje ličnih podataka", izjavila je za Agenciju FENA glasnogovornica Direkcije za evropske integracije BiH Marina Kavaz-Siručić.

Ona kaže da su građani postavili mnoštvo pitanja, što potvrđuje njihovu zainteresiranost za implikacije na svakodnevni život u BiH nakon ulaska Hrvatske u EU.

Građani su tražili informacije o tome da li će i do kakvih promjena doći članstvom Hrvatske u EU u pogledu dokumenata za prelazak hrvatske granice, platežnog sredstva u Hrvatskoj, trgovine određenim grupama proizvoda, studiranja i rada u Hrvatskoj.

Pitanja se i dalje mogu postavljati na internet stranici Direkcije.