Nisu dostavili dokumentaciju
0

GP Bijača neće biti završen na vrijeme, krivac hrvatski institut

Klix.ba
Gradnja poddionice Kravice - Bijača (Foto: Arhiv)
Gradnja poddionice Kravice - Bijača (Foto: Arhiv)
Gradnja graničnog prijelaza Bijača između Hrvatske i Bosne i Hercegovine najvjerovatnije neće biti završena u potrebnom roku, odnosno do 1. jula 2013, kada Republika Hrvatska postaje članica Evropske unije, a razlog tome je nepoštivanje rokova Instituta za građevinarstvo (IGH) te zemlje.

Kako ističu iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH, IGH nije dostavio Modifikovanu projektnu dokumentaciju za ovaj granični prijelaz

"Akcionim planom za pripremu Bosne i Hercegovine za ulazak Hrvatske u Evropsku uniju koji je usvojilo Vijeće ministara BiH, Uprava za indirektno oporezivanje dobila je zadatak da u zadatim vremenskim rokovima pripremi granične prijelaze za nesmetani protok roba u EU. U skladu s pomenutim obavezama UIO mora izgraditi granični prijelaz Bijača, koji se nalazi na Koridoru 5C na izlazu iz Bosne i Hercegovine u Republiku Hrvatsku", navodi se u objašnjenju postupka.

Projektnu dokumentaciju za Koridor 5C radio je IGH iz Hrvatske, koji je morao dostaviti Modifikovanu projektnu dokumentaciju za sam granični prelaz Bijača.

Modifikovana projektna dokumentacija je uslov da UIO raspiše tendere za odabir izvođača radova i odabir nadzornog organa koji će pratiti izvođenje radova. Rok za dostavu ove projektne dokumentacije pomjeren je sa kraja aprila 2012. godine na kraj juna 2012. godine. Nakon toga IGH je pomjerila rok za dostavu potrebne dokumentacije na 25.09.2012. godine. Po isteku zadnjeg pomenutog roka ponovo je stigao zahtjev IGH za pomjeranje roka na 03.10.2012. godine.

"S obzirom da ni do posljednjeg pomenutog roka nije stigla neophodna Modifikovana projektna dokumentacija UIO još uvijek nije u mogućnosti da raspiše tendere za odabir izvođača radova na graničnom prelazu Bijača i za odabir nadzornog organa. Sve skupa navodi na zaključak da će izgradnja graničnog prijelaza Bijača kasniti i da neće biti ispoštovani zadati rokovi. Podsjećamo, UIO mora osigurati da prijelaz Bijača počne nesmetano funkcionisati za prevoz roba do 01.07.2013. godine, kada Hrvatska postaje članica EU", naglasili su iz ove institucije.

Javnost su podsjetili da je Ministarstvo finansija i trezora BiH osiguralo sredstva u iznosu od četiri miliona KM za eksproprijaciju zemljišta i izgradnju prelaza Bijača u kapacitetu koje zadovoljava minimalne neophodne standarde za početak rada. Za nastavak radova u drugoj fazi UIO je obezbijedila dodatnih 5,7 miliona KM iz IPA fondova za 2011. godine.