BiH
0

Haždić: GP Bijača mora biti u funkciji 1. maja 2013.

Anadolija
Damir Hadžić
Damir Hadžić
Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercgovine Damir Hadžić razgovarao je danas s pomoćnikom direktora Uprave za indirektno oporezivanje BiH (UIOBiH) Hajrudinom Lagumdžijom i direktorom JP Autocesta Ensadom Karićem o koordinaciji aktivnosti izgradnje Graničnog prijelaza Bijača u planiranom roku sa posebnim osvrtom na ubrzanje izvedbe radova, saopćeno je nakon sastanka.

"Dogovoreno je da će UIOBiH otkloniti formalno-tehničke nedostatke potrebne za ishođenje građevinske dozvole najkasnije u sljedećih sedam dana. Paralelno sa svim aktivnostima od nadležnog ministarstva će biti zatražena parcijalna dozvola kako bi nesmetano otpočeli zemljani građevinski radovi", piše uz ostalo u saopćenju.

Na sastanku je, kako je saopćeno, jednoglasno zaključeno da je apsolutni prioritet stavljanje GP Bijača u funkciju do 1. maja 2013. Godine i da trenutno ne postoje razlozi za eventualno kašnjenje.

UIO je ranije obavijestila nadležne organe kako bi sa izgradnja i puštanje u promet ovog GP mogla kasniti s obzirom na probleme sa modificiranjem projektne dokumentacije koju radi IGH iz Hrvatske što je navedeno kao razlog mogućeg kašnjenja u raspisivanju tendera za izvođače radova.

U trenutku ulaska Hrvatske u Evropsku uniju, 1. jula naredne godine, granični prijelazi Bijača i Svilaj – Odžak će biti prelazi BiH sa Evropskom unijom preko kojih će BiH moći izvoziti životinje, proizvode životinjskog porijekla, ribu i druge specifične proizvode.