"Evropa za građane u BiH"
0

Evropeizacija civilnog društva

SRNA
EU tek sa Lisabonskim ugovorom postala zajednica građana
EU tek sa Lisabonskim ugovorom postala zajednica građana
Direkcija za evropske integracije BiH organizovala je u Sarajevu seminar čiji je cilj predstavljanje Programa Evropa za građane u BiH, koji podržava jačanje evropskog identiteta zasnovanog na zajedničkim vrijednostima, međusobnom razumijevanju i toleranciji između građana EU, te jačanju međukulturnog dijaloga.

S obzirom da DEI BiH nastoji da pruži što veću podršku institucijama u BiH da učestvuju u ovim programima, današnji seminar je usmjeren prvenstveno na civilno društvo, grupe građana i lokalne uprave.

"Ovaj program namijenjen je aplikantima sa lokalnog nivoa da bi se uvezali sa partnerima iz drugih zemalja članica Programa, prvenstveno iz EU, kako bi sarađivali u svim oblastima koje su im u interesu", izjavila je šef Odsjeka za podršku učešća BiH u Programima Zajednice Angelina Pudar.

Specijalista za evropske integracije Zekerijah Smajić istakao je da je EU tek sa Lisabonskim ugovorom postala Evropa građanina pojedinca, kome je njena birokratija odgovorna da stvori kreativan ambijent za ispoljavanje potencijala svakog građanina.

Približavanje standardima

On je ocijenio da BiH posredstvom ovakvih projekata ima veću šansu da se brže približi standardima EU. 

"Međutim, ostaje problem organizacije BiH, jer ni poslije četiri mjeseca od izbora nemamo formiranu vlast, pa ostaje pitanje kada će BiH biti stvarno funkcionalna država da može odgovarati na zahtjeve Bruxellesa", rekao je Smajić.

Organizovanjem seminara, smatra Smajić, DEI ne čeka uspostavljanje vlasti, već pokušava da prenese iskustva Hrvatske koja je u završnici pregovora o pristupanju EU.

U programu Evropa za građane, Hrvatska učestvuje već tri godine, a svoj uspjeh mjeri omjerom privučenih sredstava koja su ugovorena kroz projekte aplikanata, sa iznosom nacionalne članarine koja Hrvatska, kao zemlja nečlanica EU, godišnje mora da uplaćuje u vidu članarine u budžet EU.

"U prve tri godine našeg učestvovanja, taj ugovoreni iznos je četiri do pet puta veći i do sada smo privukli više od milion evra, dok godišnja članarina za Hrvatsku iznosi 85.000 evra", rekla je načelnik Odjeljenja za međunarodnu saradnju i evropske integracije u Kancelariji za udruženja Hrvatske Marina Buza-Vidas.

Prvi korak

Stručni savjetnik u ovom Odjeljenju Jaša Jarec preporučio je organizacijama civilnog društva, koja nemaju iskustva u provođenju evropskih programa, da se uključe u program Evropa za građane, što je prvi korak u njihovoj " evropeizaciji". "Budući da na nivou BiH još nije uspostavljena Kancelarija koja bi se bavila civilnim sektorom, DEI BiH, koja se bavi koordinacijom inostrane pomoći, sigurno je jedna od institucija koja može biti zadužena za uvođenje programa Evropa za građane u BiH", smatra Jarec.