vijesti
0

Catherine Ashton uoči ministarskog sastanka: Želimo pomoći mladim ljudima u BiH

Anadolija
Catherine Ashton
Catherine Ashton
Evropski šefovi diplomatije danas će u Luksemburgu razgovarati o nekoliko važnih pitanja, među kojima je i pitanje Bosne i Hercegovine i njene evropske perspektive. Kako je uoči sastanka rekla Catharine Ashton, visoka predstavnica Evropske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku, cilj je pomoći ekonomski napredak BiH u kratkoročnom i srednjeročnom periodu, javlja Anadolu Agency (AA).

Obraćajući se novinarima prije ulaska na sastanak, Ashton je kazala kako će jedna od tema razgovara biti i BiH, u kojoj je visoka predstavnica Evropske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku nedavno boravila. 

Ona je kazala kako Evropska unija pokušava pomoći BiH, a posebno mladim ljudima u kratkom i srednjeročnom periodu i pružiti im ekonomsku podršku.

"U BiH je stopa nezaposlenosti mladih ljudi preko 50 posto. Želimo otvoriti radna mjesta i pomoći zemlji da krene naprijed u svojoj evropskoj perspektivi", rekla je Ashton.

Ona je podsjetila da je važno implementirati presudu u slučaju Sejdić-Finci, ali da je pred političarima u BiH čitav niz izazova i ustavnih promjena među koje spada i presuda u slučaju Sejdić-Finci.

Ashton je kazala kako će diskusija početi razgovorom o situaciji u Siriji i humanitarnoj krizi koja je pogodila ovu zemlju nakon dugih ratnih sukoba. Ona je dodala kako ministri vanjskih poslova žele razgovarati i o uklanjanju hemijskog oružja.

Očekivano, glavni dio razgovara će biti o Ukrajini. Ashton je rekla da raste zabrinutost EU o tome šta Rusija radi na istoku zemlje. Dodala je kako će ministri pozvati na smiravanje situacije i pozvati ljude da koriste demokratske metode.