vijesti
11

Bh. političari poslali poruke dijaloga i saradnje

FENA
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Lideri pet političkih stranaka u Bosni i Hercegovini (HDZBiH, PDP, SDA, SDS i HDZ 1990) pozvali su na današnjoj konferenciji “Evropske vrijednosti i identitet - Kompas za političku saradnju u BiH”, koja se održava u Sarajevu, na saradnju za osiguravanje bolje budućnosti nakon oktobarskih izbora u BiH.

Poslali su poruke dijaloga i saradnje te pozvali na postizanje dogovora u stvarima u kojima postoji zajednički cilj, kao što su ekonomska i socijalna pitanja građana, jer, kako su kazali, o zajedničkoj prošlosti se ne mogu dogovoriti.

Istaknuta je važnost poruka u Deklaraciji o “Evropskim vrijednostima i zajedničkim ciljevima stranaka iz BiH koje pripadaju ili podržavaju EPP grupaciju” koju će danas potpisati te pozvali da se na tim vrijednostima gradi budućnost, kao i da se vrati vjera u međuosobno povjerenje koje od posljednjeg rata nije „restauirano“.

Lideri su govorili o zastoju koji je u BiH izražen u posljednje četiri godine te pozvali da se to zaustavi i da se počne raditi na uvjetima koji su postavljeni za napredak BiH ka Evropskoj uniji.

Zamjenik predsjednika Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović kazao je danas da bi ovaj skup mogao biti upamćen kao prekretnica na političkoj sceni Bosne i Hercegovine te istaknuo da su danas poslane poruke razumijevanja, uvažavanja i zajedničkog djelovanja u skladu s evropskim vrijednostima.

"Narodne stranke, čiji predstavnici su ovdje okupljeni, nastale su u jednom od najtežih perioda naše novije historije. One su u tom vremenu štitile i artikulirale interese vlastitih naroda kako su znale i umjele. Historija će presuditi da li su mogle bolje. O viđenjima prošlosti se nećemo moći dogovoriti, ali važnije je da se dogovorimo o budućnosti", mišljenja je Izetbegović.

Kazao je da mnogi na Balkanu spremnost na kompromis vide kao slabost, ali kompromis zahtijeva hrabrost te je dodao da se zajednička budućnost u ovoj zemlji može graditi samo dogovorima koji uvažavaju interese i prava države, sva tri konstitutivna naroda i svakog građanina.

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Dragan Čović također je istaknuo da se jednakopravnost u BiH nikada ne smije zanemariti, naglašavajući da ne bi trebalo najavljivati promjene nakon oktobra nego bi se na njima već trebalo početi raditi.

Izrazio je uvjerenje da je jedini pravi put BiH njen evropski put, naglašavajući da dogovor trebaju postići lideri BiH te da taj posao moraju sami uraditi jer to niko drugi neće učiniti za njih.

Osvrnuo se i na probleme hrvatskoga naroda u BiH, ali i naglasio da se u BiH hitno i prioritetno trebaju rješavati ekonomsko-socijalna pitanja, jer se na jedan raspisani konkurs za jedno radno mjesto prijavljuje u prosjeku 15 puta više od potrebnih radnika.

Predsjednik Partije demokratskog progresa (PDP) Mladen Ivanić istaknuo je da je zastoj u BiH prisutan posljednjih sedam do osam godina i od tada se ništa ne mijenja, a prije svega je potrebno uspostaviti vladavinu prava i raditi na ostvarivanju ekonomske perspektive zemlje da bi zainteresirani investitori došli u BiH i tu investirali.

Iznio je podatak da oko 50.000 mladih fakultetski obrazovanih ljudi nema posao u BiH te da uz to nema ni perspektivu da će ga uskoro i naći, te je poručio da je BiH potreban kompromis jer se politika ne može graditi na sukobu.

Predsjednik HDZ-a 1990 Martin Raguž istaknuo je da se današnja konferencija dešava u najdubljoj institucionalnoj krizi u BiH od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, te je kazao da obraćanja s današnjeg skupa trebaju biti demonstracija političke odgovornosti.

Mišljenja je da je BiH potreban temeljni unutrašnji dogovor u koji će biti uklesane evropske vrijednosti, a dodao je i da je potrebno evropeizirati Dejton ne dovodeći ga u pitanje posebno jer je potrebno djelovati preventivno da se BiH ne bi desio ukrajinski scenarij.

"Potrebno je institucionalno doći do reforme i pokazati građanima i biračima da može bolja vlast. Pozivam vas da harmoniziramo kulturne i nacinalne identitete jer je Europa u tome uspjela i to s ciljem da nikada više ne konfrontiramo kako ne bismo ponovo bili u situaciji kakvoj smo bili devesedsetih kada je prepolovljen broj stanovništva i geopolitički potencijal", zaključio je Raguž.

Naglasio je da je potrebno iskoristiti resurse BiH, kao što su energija, poljoprivreda i turizam radi ekonomskog razvoja države.

Predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mladen Bosić kao posljednji govornik u okviru ovog panela kazao je da danas nije upućena nijedan riječ mržnje ili konflikta i da su svi lideri pozvani na saradnju i dijalog.

Također je ponovio da je potrebno raditi na boljoj budućnosti i ne biti i dalje okovan prošlošću da bi se generacijama koje dolaze ostavilo nešto bolje, te je najavio da će SDS dati svoj doprinos u izgradnji bolje BiH i novom političkom ambijentu.

Mišljenja je da će se tada moći razgovarati o stanju u zdravstvu, školstvu i penzionom sistemu, odnosno stvarnim problemima građana u BiH.

Skup je organiziran u saradnji s Evropskom narodnom strankom (EPP) i uz podršku Centra za nove inicijative (CNI), a na ovoj konferenciji učestvuje predsjednik EPP-a Jozef Daul, članovi Evropskog parlamenta i predsjednici i predstavnici stranaka desnog centra u BiH.