Neustavni "Dan RS-a"
44

Cvitanović o 9. januaru: Za razliku od nekih u hrvatskoj politici, nikad neću prihvatiti neke stvari

M. G.
Foto: I. L./Klix.ba
Foto: I. L./Klix.ba
Predsjednik HDZ-a 1990 i zastupnik u državnom parlamentu BiH Ilija Cvitanović komentirao je današnje obilježavanje neustavnog "Dana RS-a"

"Nestanak, progon, ubistvo i zločini nad Hrvatima u Republici Srpskoj ni ja ni stranka čiji sam predsjednik nikada neće biti nešto što ćemo, poput, nažalost, nekih drugih u hrvatskoj politici, smatrati završenim činom. Činjenica je da oni koji su prognani već desetljećima žive diljem Hrvatske i ostatka svijeta, ali obitelji ubijenih i nestalih zaslužuju zadovoljštinu u tom smislu da se svi zločinci istjeraju pred lice pravde. Moja stranka i ja ćemo uvijek ustrajati na tim principima i na mogućnosti povratka onih koji to žele", kazao je Cvitanović.

Dodao je da RS i BiH moraju raditi puno na povratku prognanih s područja RS-a.

"Institucije države i entiteta Republika Srpska moraju to omogućiti kako god znaju. Ako im nije jasno kako to napraviti, neka pogledaju malo što su hrvatske vlade, od Tuđmanove, do Plenkovićeve, napravile za povratak i reintegraciju Srba u Hrvatskoj. Ono što RS može i treba napraviti je minimalno to. Također je žalosno da se u javnosti u Hrvatskoj današnjim danom pomalo baci u sjenu stravičan zločin koji je 'muslimanska Armija RBiH' napravila nad hrvatskim vojnicima i civilima u Buhinim kućama pored Viteza. Nijedna hrvatska žrtva, u kojem god dijelu BiH da je stradala, ne smije biti zaboravljena", kazao je Cvitanović za portal Dijalog.hr.