FUP
0

Zeničani davali lažna uvjerenja o komandnim dužnostima u Oružanim snagama

SRNA
Pripadnici federalne Uprave policije podnijeli su Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu izvještaj o počinjenom krivičnom djelu protiv osoba čiji su inicijali M. F. (48) i F. I. (48) iz Sarajeva, D. M. (42) iz Viteza i M. Š. (40) iz Zenice zbog osnovane sumnje da su falsifikovali službene isprave i pomagali u prevari.

Istražioci su utvrdili da je M.F. kao odgovorno lice u federalnom Ministarstvu za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata od 2007. do 2009. godine izdao tri lažna uvjerenja o obavljanju komandne dužnosti u oružanim snagama na osnovu kojih se sticalo pravo na prijevremenu penziju, nanijevši štetu budžetu Federacije BiH u neutvrđenom iznosu, saopšteno iz federalne Uprave policije.

F.I. je kao odgovorno lice u federalnom Ministarstvu za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata od septembra 2007. do juna 2008. godine izdavao lažna uvjerenja o obavljanju komandne dužnosti u oružanim snagama i uvjerenja o dodijeljenom ratnom priznanju Hrvatske - Red hrvatskog trolista na osnovu kojih se sticalo pravo na prijevremenu penziju. 

On je izdao sedam takvih dokumenata nanijevši štetu budžetu FBiH u neutvrđenom iznosu.

Istragom je utvrđeno da je D.M. kao službeno lice u federalnom Ministarstvu za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata od 2007. do 2009. godine izdavao lažna uvjerenja o obavljanju komandne dužnosti u oružanim snagama i uvjerenja o dodijeljenom ratnom priznanju Hrvatske-Red hrvatskog trolista na osnovu kojih se sticalo pravo na prijevremenu penziju. 

On je izdao 43 takva dokumenta koja su upotrijebljena kao prava, čime je od 2007. do 2009. godine nanesena šteta budžetu FBiH i federalnom Zavodu penzijsko-invalidskog osiguranja  od više stotina hiljada KM.

Četvrtoprijavljeni M.Š. je kao službeno odgovorno lice u Ministarstvu odbrane BiH upisivao i ovjeravao lažne podatke o dodijeljenom ratnom priznanju Hrvatske - Red hrvatskog trolista na osnovu kojih se sticalo pravo na prijevremenu penziju. 
On je izdao dva takva dokumenta nanijevši štetu budžetu FBiH u neutvrđenom iznosu.