Više krivičnih djela
16

Velika akcija "Spartacus" širom BiH: Na meti kriminalna grupa koju je otkrio Sky

S. Š.
Ilustracija (Foto: E. M./Klix.ba)
Ilustracija (Foto: E. M./Klix.ba)
Na području Banje Luke, Zvornika i Istočnog Sarajeva danas je provedena operativna akcija kodnog naziva "Spartacus" zbog više teških krivičnih djela.

Postupajući u predmetu Tužilaštva Bosne i Hercegovine, policijski službenici MUP-a RS, Uprave za organizovani i teški kriminal, pod nadzorom postupajućeg tužioca, realizovali su aktivnosti pretresa objekata i vozila i privođenja osumnjičenih osoba na više lokacija u Banja Luci, Zvorniku i Istočnom Sarajevu.

U okviru akcije lišeno je slobode više osoba koje se dovode u vezu sa izvršenjem krivičnih djela u oblasti organizovanog kriminala.

Navedene aktivnosti su realizovani radi pronalaska predmeta i tragova koji se dovode u vezu sa organizovanom kriminalnom grupom koja je duži vremenski period na području više gradova u BiH izvršila krivična djela "Organizovani kriminal", u vezi sa krivičnim djelima "Neovlašteni promet opojnih droga", "Pranje novca", "Pomoć izvršiocu poslije izvršenog krivičnog djela" i krivičnog djela "Falsifikovane isprave".

U predmetu se koriste i dokazi i saznanja pribavljena iz aplikacija Sky i Anom.