Sarajevo
53

Uskoro presuda trojici policajaca u slučaju Adnan Hadžagić: Šta su do sada rekli svjedoci

S. Š.
Suđenje u slučaju smrti Adnana Hadžagića počelo je u septembru 2022. godine (Foto: Klix.ba)
Suđenje u slučaju smrti Adnana Hadžagića počelo je u septembru 2022. godine (Foto: Klix.ba)
U septembru 2022. godine pred Kantonalnim sudom Sarajevo počelo je suđenje koje se vezuje za smrt Adnana Hadžagića koji je preminuo uslijed povreda zadobijenih u julu 2020. godine. Za ovaj slučaj, optužena su dvojica policijskih službenika MUP-a Kantona Sarajevo.
Za slučaj Adnana Hadžagića vezuje se još jedan slučaj u kojem je optužen također policijski službenik MUP-a KS, a odnosi se na napad na Enesa Kozića.

Kantonalno tužilaštvo Kantona Sarajevo optužnicom tereti trojicu policijskih službenika MUP-a KS, Adnana Karamana i Džemala Hadžiabdića i njima se na teret stavlja krivično djelo zlostavljanja u obavljanju službe i nanošenje teške tjelesne povrede, dok se za napad na Kozića tereti Kemal Hrvo i njemu se na teret stavlja zlostavljanje u obavljanju službe i nanošenje lake tjelesne povrede.

Optuženi se terete da su 30. na 31. juli 2020. godine, od ponoći do 1:10 sati, tokom policijske potjere na području Općine Stari Grad pokušali zaustaviti automobil u kojem su bili Haris Zuko, za kojim je bila potraga na snazi, potom, Enes Kozić i Adnan Hadžagić. Navedene osobe, u namjeri da pobjegnu od policije, izašli su iz automobila i krenuli bježati ulicom Lubina u pravcu ulice Vratnik Mejdan.

Navedene osobe, u namjeri da pobjegnu od policije, izašli su iz automobila i krenuli bježati ulicom Lubina u pravcu ulice Vratnik Mejdan.

Policajci Adnan Karaman i Džemal Hadžiabdić optuženi su zbog krivičnih djela zlostavljanje u obavljanju službe i teška tjelesna ozljeda, dok je Kemal Hrvo optužen za zlostavljanje u obavljanju službe te krivično djelo laka tjelesna ozljeda.

Suđenje je počelo u septembru 2022. godine, a uskoro se očekuje i izricanje presude s obzirom da je tužilaštvo završilo sa iznošenjem materijalnih dokaza, svjedoci su dali svoje iskaze, a do izricanja presude očekuju se završne riječi odbrane i tužilaštva.

Jedan od svjedoka koji je svoj iskaz dao tokom dokaznog postupka, inače policijski službenik MUP-a KS, izjavio je da je navedene noći, tokom obavljanja svoje službe, uključio se pomoći Adnanu Karamanu i Kemalu Hrvi zbog njihovog poziva za pomoć gdje su mu tom prilikom saopćili da im se automobilom odbijaju zaustaviti tri osobe. Dolaskom u ulicu Vratnik Mejdan, svjedok je izjavio da je zatekao policijskog službenika Adnana Karamana i mušku osobu koja se nalazila iz ogradu, a za koju će se utvrditi da je bio Adnan Hadžagić.

Svjedok je dalje izjavio da se u tom momentu Adnan Karaman upućuje dalje prema ulici Mustafe Dovadžije u kojoj se nalazi Kemal Hrvo sa Enesom Kozićem koji je u toj ulici i napadnuo Hrvu.

Promjena iskaza Enesa Kozića

Dalje, prema svjedočenju, nakon odlaska policajca Adnana Karamana prema ulici Mustafe Dovadžije, u ulicu Vratnik Mejdan-Lubina dolazi policijska patrola PU Centar. Tada prvi do Adnana Hadžagića stiže policijski službenik PU Centar Džemal Hadžiabdić i prilazi Hadžagiću koji je u tom trenutku još uvijek živ, ali povrijeđen. Hadžiabdić prilazi Hadžagiću, dakle, i pored prisutnosti ostalih policajaca, svjedok priča da udara Hadžagića u predjelu prsa, trbuha i obara ga na zemlju te mu upućuje psovke.

Identičan iskaz o postupanju policajca Hadžiabdića dao je još jedan svjedok koji je svjedočio u dokaznom postupku.

Nedugo nakon takvog ophođenja policajca Hadžiabdića, prema riječima svjedoka, policajac Karaman se vraća u ulicu Vratnik Mejdan-Lubina i pravca ulice Mustafe Dovadžije i prilazi do Hadžagića čekajući hitnu pomoć koja je, po pristizanju, konstantovala njegovu smrt.

Osim policijskih službenika koji su svjedočili pred sudom, iskaz je dao i jedan od oštećenih Enes Kozić koji se, kako je već poznato, te noći nalazio u društvu Zuke i Hadžagića. Kozić je izjavio da je napao policajca Kemala Hrvu i priznao napad zbog čega je već odlužio zatvorsku kaznu.

Tokom davanja iskaza, Kozić je izjavio da nije siguran da li ga je policijski službenik Hrvo tukao (tu dolazi do nepoklapanja sa jednom od ranijih izjava koja je prikupljena za vrijeme istrage). Naime, Kozić je izjavio da nije siguran da li ga je Hrvo tukao i nanio mu lakše tjelesne povrede već izjavljuje da, kada ga je Hrvo savladao i ostavio pored vozila gdje je poslije - prema njegovim riječima - napadnut od više policijskih službenika na tlu ulice Mustafe Dovadžije, nije vidio to da mu je policijski službenik Hrvo nanio povrede zajedno sa ostalim policajcima.

Posljednje ročište u ovom predmetu održano je jučer, 19. mart s početkom od 12 sati.