Optuženi policajci
44

Tužilaštvo KS objavilo detalje optužnice za ubistvo Adnana Hadžagića

S. Š.
Foto: T. S./Klix.ba
(Foto: T. S./Klix.ba)
Tužilaštvo KS danas je potvrdilo optužnicu protiv troje policijskih službenika MUP-a KS Adnana Karamana, Kemala Hrve i Džemala Hadžiabdića, te objavilo detalje krivičnih djela koja im se stavljaju na teret među kojima su krivično djelo zlostavljanja u obavljanju službe i nanošenje teške tjelesne ozljede.

Optuženi se terete da su 30. na 31. juli 2020. godine, od ponoći do 01 sat i 10 minuta, tokom policijske potjere na području Općine Stari Grad pokušali zaustaviti automobil u kojem su bili H.Z., za kojim je bila potraga na snazi, potom lica E. K. i A.H.

Navedene osobe, u namjeri da pobjegnu od policije, izašli su iz automobila i krenuli bježati ulicom Lubina u pravcu ulice Vratnik Mejdan.

Policajci Adnan Karaman i Džemal Hadžiabdić optuženi su zbog krivičnih djela zlostavljanje u obavljanju službe i teška tjelesna ozljeda, dok je Kemal Hrvo optužen za zlostavljanje u obavljanju službe te krivično djelo laka tjelesna ozljeda.

U optužnici se između ostalog navodi da je policijski službenik Adnan Karaman sustigao A.H,. u potjeri i upotrijebio fizičku silu i udarao ga čizmom svjestan da time može izazvati teške tjelesne povrijede.

Džemal Hadžiabdić, nakon što je vidio A.H. u bespomoćnom čučećem položaju, jer je isti već bio povrijeđen, iako svjestan da A.H. ne može pružiti bilo kakav otpor ili silu, prilazi istom psujući mu Boga i majku, a potom postupio suprotno odredbama člana 27. Zakona o policijskim službenicima Kantona Sarajevo i odredbama člana 2. stav 4. Pravilnika o načinu i postupku upotrebe i pravdanja sile, iako svjestan da upotrebom fizičke snage i udarcima nogama nazuvenim u čizme drugome može nanijeti teške tjelesne povrede.

Optužnicom se, dakle, Kemal Hrvo, Adnan Karaman i Džemal Hadžiabdić terete za činjenje krivičnog djela Zlostavljanje u obavljanju službe iz člana 182. KZ FBiH u sticaju sa krivičnim djelom Laka tjelesna ozljeda iz člana 173. stav 1. KZ FBiH, a u vezi sa članom 54. istog Zakona.

Osim brojnih lakših i težih povreda Hadžagić je zadobio i povrede opasne po život:

"I teške tjelesne povrede opasne po život, u vidu rascjepa tkiva desnog i lijevog plućnog krila, sa posljedičnim krvarenjem u grudnu šupljinu, razdor tkiva lijevog bubrega sa krvarenjem u trbušnu šupljinu i posljedično iskrvarenje, usljed kojih povreda je A.H., tokom pružanja medicinske pomoći, preminuo u kolima Hitne pomoći u ulici Vratnik Mejdan gdje je u 01,10 sati konstatovana smrt A.H", piše u optužnici koju je objavilo Tužilaštvo KS.