Crna hronika
0

UIO: Spriječen nelegalan uvoz falsificiranih patika

FENA
Radnici Tima za suzbijanje krijumčarenja Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) danas su u Carinskoj ispostavi Sarajevo prilikom kontrole prispjele pošiljke sportske opreme, otkrili i spriječili pokušaj nelegalnog uvoza patika marke "Nike", "Adidas" i "Diesel" u količini od 10.116 pari.

Tržišna vrijednost ove privremeno oduzete robe procjenjuje se na oko 500.000 KM.

Pomenuta roba privremeno je oduzeta, dok je ovlašteni zastupnik za zaštitu industrijskog vlasništva pomenutih marki sportske opreme dao izjavu da se radi o falsifikovanim patikama.

Protiv osumnjičenih osoba bit će podnesen izvještaj o osnovama sumnje za počinjeno krivično djelo Tužilaštvu BiH.

Iz UIO navode kako je ova akcija još jedan primjer uspješnog postupanja Uprave na sprječavanju, otkrivanju, istraživanju i procesuiranju krivičnih djela iz oblasti zaštite industrijske svojine.

Uprava za indirektno oporezivanje je ovim akcijama pokrenula odlučnu borbu za zaštitu građana BiH kojima se falsificirana sportska oprema pokušava prodati kao original svjetski poznatih robnih marki. Također, ove intenzivne akcije radnika UIO predstavljaju i borbu za zaštitu prava industrijskog vlasništva u BiH, saopćeno je iz Odjeljenja za komunikacije UIO.