Crna hronika
12

Uhapšene četiri osobe iz Doboja: Seksualno iskoristili nemoćnu osobu i ubili novorođenčad

Klix.ba
Ilustracija, Foto: (Arhiv/Klix)
Ilustracija, Foto: (Arhiv/Klix)
Policijski službenici Sektora kriminalističke policije CJB Doboj uhapsili su jučer četiri osobe sa područja Doboja i Modriče. Tri osobe uhapšene su zbog osnovane sumnje da su počinili krivično djelo "Obljuba nad nemoćnim licem", dok se četvrta osoba tereti za krivično djelo "Ubistvo djeteta pri porođaju".

Uhapšeni su V.B. s područja Doboja koja se tereti za teško ubistvo, te V.J., Ž.C. s područja Modriče i R.B. s područja Doboja zbog izvršene obljube nad nemoćnim licem.

"Za prijavljenog V.J. postoji osnov sumnje da je u decembru 2010. godine, iskoristivši nedovoljnu duševnu razvijenost oštećene S.B., sa istom stupio u polni odnos nakon čega je nastupila trudnoće oštećene.

Za prijavljenog Ž.C. postoji osnov sumnje da je u oktobru 2012. godine, iskoristivši nedovoljnu duševnu razvijenost oštećene S.B., sa istom stupio u polni odnos nakon čega je nastupila trudnoće oštećene.

Za prijavljenog R.B. postoji osnov sumnje da je u julu 2014. godine, iskoristivši nedovoljnu duševnu razvijenost oštećene S.B., sa istom stupio u polni odnos nakon čega je nastupila trudnoće oštećene.

Za prijavljenu V.B. postoji osnov sumnje da je u septembru 2011. godine, nakon što je u porodičnoj kući pomogla kćerki pri porođaju, izvršila ubistvo živorođenog djeteta čije je tijelo bacila u šipražje na njivi u blizini porodične kuće. Također, za prijavljenu V.B. postoji osnov sumnje da je u julu 2013. godine nakon što je u štali pomagla kćerki pri porođaju, izvršila ubistvo živorođenog djeteta čije je tijelo bacila u šipražje na njivi u blizini porodične kuće", saopćeno je iz CJB Doboj.

Tokom istražnih mjera i radnji, koje su sprovedene u koordinaciji sa Okružnim tužilaštvom Doboj, utvrđeno je da je punoljetna S.B. u aprilu 2015. godine rodila živo novorođenče, za koje postoji osnov sumnje da ga je nakon porođaja ubila. Protiv S.B. Okružnom tužilaštvu Doboj, danas je podnesen izvještaj o počinjenom krivičnom djelu "Ubistvo djeteta pri porođaju".

Policijski službenici Centra javne bezbjednosti Doboj, na osnovu prikupljenih operativnih saznanja locirali su prostor na kojem se najvjerovatnije nalaze tijela stradale novorođenčadi. Policijski službenici CJB Doboj sprovode neophodne mjere i radnje na realizaciji naredbe o ekshumaciji izdate od strane Okružnog suda Doboj u cilju pronalaska tijela novorođenčadi koja su lišena života navedenim krivičnim djelima.

Nakon izvršene kriminalističke obrade osobe V.B., V.J., Ž.C. i R.B. su danas uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu predate u nadležnost Okružnom tužilaštvu Doboj.