Akcija SIPA-e
0

FOTO / Uhapšena još četvorica iz grupe Zijada Turkovića

FENA
Četiri osobe sinoć su uhapšene u okviru aktivnosti zajedničkog istražnog tima koji radi na otkrivanju osumnjičenih počinitelja više kaznenih djela (četverostruko ubistvo, pljačka Kargo centra na Aerodromu Sarajevo i dr. ), istaknuto je danas na konferenciji za novinare u Tužilaštvu BiH.

U toku je saslušavanje tih osoba, nakon čega će Tužilaštvo uputiti prijedlog za određivanje pritvora.

Glavni tužilac Tužilaštva BiH Milorad Barašin kazao je da je zajednički istražni tim formiran 17. septembra, s ciljem rasvjetljavanja veoma ozbiljnih i teških krivičnih djela u vezi s organiziranom kriminalnom grupom čiji se pripadnici sumnjiče za izvršenje više teških krivičnih djela počinjenih u BiH.

"Posljedice djelovanja organizovane kriminalne grupe koju istražujemo prelaze granice kantona, entiteta i BiH, a evidentirane su čak i u zemljama regiona. Zbog toga je u BiH bila potrebna zajednička i udružena akcija Tužilaštva i policija kako bi zajedničkim snagama uspjeli razotkriti i krivično goniti lica koja su osumnjičena za neka od najtežih krivičnih djela u postdejtonskoj BiH", istakao je Barašin.

On je dodao da je proteklih mjeseci realizovano nekoliko zajedničkih akcija koje su doprinijele otkrivanju i krivičnom gonjenju pripadnika raznih organizovanih kriminalnih grupa s područja cijele BiH i najavio slične aktivnosti i ubuduće.

Barašin je napomenuo da aktivnosti koje trenutno provode Tužilaštvo BiH, Kantonalno tužilaštvo Sarajevo i sve policijske agencije u BiH nisu nikakva predizborna politička igra kako to neko želi prikazati u javnosti. One su plod višemjesečnog zajedničkog rada, a kulminirale su u ovom trenutku. "Utvrdili smo određene činjenice i došlo je do odmotavanja klupka svih kriminogenih radnji", istakao je Barašin.

Tužiteljica Tužilaštva BiH Dijana Kajmaković je navela da se na širem području BiH još uvijek provode određene aktivnosti te potvrdila da su nakon sinoćnjih hapšenja pretresi u toku. Ona je naglasila da se radi o najvećoj zločinačkoj organizaciji na području BiH koja ima svoje ogranke u Srbiji, Crnoj Gori, Hrvatskoj i dalje prema zapadnoj Evropi.

"Istraga je intenzivna, upućene su čak i međunarodne pravne pomoći prema susjednim zemljama, i ta saradnja je na zavidnom nivou. Mislim da ćemo istragu uspješno okončati i podići optužnicu koja će donijeti visoke kazne koje ove osobe zaslužuju", izjavila je Kajmaković.

Glavna tužiteljica Kantonalnog tužilaštva Sarajevo Nives Kanevčev je kazala da je Tužilaštvo još u aprilu uspostavilo intenzivnu saradnju s policijskim agencijama i Tužilaštvom BiH kako bi rasvijetlili okolnosti nestanka izvjesnih lica i pronalaska njihovih tijela.

"Nakon preduzetih radnji, zbog pomaganja u okrutnim ubistvima pritvorena su dva lica, a istraga je otvorena protiv još jednog osumnjičenog. Kantonalno tužilaštvo je rukovodilo i ekshumacijom dvaju zasad NN tijela, a izvršena obdukcija je potvrdila da se radi o jednoj ženskoj i jednoj muškoj osobi. Nesporno je da je smrt nastupila nasilno, uslijed mehaničkih povreda", izjavila je Kanevčev.

Ona je dodala da se aktivnosti nastavljaju, naročito u pogledu pronalaženja tijela na široj lokaciji opštine Kakanj.

SIPA je u sklopu ovih aktivnosti stavila na raspolaganje kompletno kriminalističko odjeljenje, veliki dio jedinice za specijalnu podršku, kompletnu službu za operativnu podršku, službu za zaštitu svjedoka, finansijsko-obavještajno odjeljenje, kao i odjeljenje za zaštitu ličnosti i objekata, potvrdila je glasnogovornica SIPA-e Željka Kujundžija.

Načelnik Kriminalističkog odjeljenja FUP-a Edin Vranj je istakao da se pokušava dokumentovati kriminalna grupa, čiji izvršioci su bili beskrupulozni, dobro organizovani i itekako su vodili računa o pripremi i biranju alibija.

"Nama su stvari već poprilično jasne. Naravno, ostaje još puno posla da se to učini jasnim i za sud. Nadam se da ćemo ovo rasvijetliti do zadnjeg detalja i završiti ovaj posao kako treba", kazao je Vranj.

Službenici forenzike MUP-a Kantona Sarajevo su u šest navrata obavljali određene aktivnosti, službenici kontradiverzione zaštite su jednom djelovali, dok je službenik za poligrafske aktivnosti djelovao tri puta.

Portparol MUP-a Kantona Sarajevo Irfan Nefić je naveo da je od 21. do 26. septembra izvršeno više pretresa, uhapšena jedna osoba i oduzeta određena količina oružja.

MUP Zeničko-dobojskog kantona je stavio sve svoje kapacitete u cilju pronalaska osoba koje djeluju i rade kao organizovana grupa. Predstavnik MUP-a ZDK Fahrudin Bećirević je kazao da je zadovoljan postignutim rezultatima i izrazio očekivanje da budući rezultati biti još bolji.