Slučaj potresao BiH
40

Tužilaštvo HNK ulaže žalbu na presudu Amiru Džafiću za brutalno premlaćivanje radnice

G. Š.
Suđenje na Općinskom sudu u Konjicu (Foto: G. Š./Klix.ba)
Suđenje na Općinskom sudu u Konjicu (Foto: G. Š./Klix.ba)
Tužilaštvo Hercegovačko-neretvanskog kantona ulože žalbu na presudu Amiru Džafiću iz Jablanice koji je nepravomoćno osuđen na 10 mjeseci zatvorske kazne za brutalno premlaćivanje radnice Enise Klepo u bivšem hotelu Jablanica čiji je tada bio vlasnik.

Kako navode iz Kantonalnog tužilaštva HNK u Mostaru, zaprimili su pismeni otpravak presude Općinskog suda u Konjicu kojom je Amir Džafić nepravomoćno osuđen na kaznu zatvora u trajanju od deset mjeseci, te će Tužilaštvo u zakonskom roku uložiti žalbu na odluku o krivičnoj sankciji, odnosno kazni.

Podsjetimo da je presudom Općinskog suda u Konjicu, Džafiću u zatvorsku kaznu u trajanju od 10 mjeseci uračunato vrijeme provedeno u pritvoru, a prema toj presudi, kako zakon dopušta za kazne do 12 mjeseci zatvora, on može novčano otkupiti zatvorsku kaznu što znači da ne mora ići iza rešetaka, jer je zakon predvidio da jedan dan zatvora košta 100 KM.

Kako je ovaj slučaj potresao čitavu BiH i praćen pod budnim okom javnosti i presuda koja je izrečena 28. decembra 2023. godine na Općinskim sudom u Konjicu, izazvala buru reakcija i negodovanja.

Optužnicom se Amir Džafić tereti da je dana 1. augusta 2023. godine oko 21:30 sati u holu hotela "Jablanica", gdje se nalazi recepcija i gdje je kao recepcionarka radila oštećena Enisa Klepo, nakon kraće verbalne prepirke oštećene sa direktoricom hotela I. Dž., inače suprugom optuženog, oko isplate plate, davanja otkaza i drugih problema na poslu, na poziv I. Dž. na recepciju pristupio optuženi Amir Džafić te odmah krenuo ka oštećenoj tjerajući je iz objekta.

On ju je, kako stoji u optužnici, rukama uhvatio za majicu u predjelu grudi, gurajući je prema prostoriji u kojoj se nalazi bazen i udarajući oštećenu šakom u predjelu glave, lica i očiju, u čemu ga je pokušala spriječiti uposlenica hotela S. N., ali nije uspjela, jer je i nju optuženi odgurnuo te dalje nastavio fizičkom snagom udarati i gurati oštećenu u pravcu hodnika ka bazenu.

"Zatvorivši vrata od hodnika i dalje nastavljajući je udarati, galameći na nju, upućujući joj pogrdne riječi i govoreći joj kako joj neće platiti, nakon čega je oštećena sjela na stepenice, a potom i napustila prostorije hotela, te se uputila u Dom zdravlja 'Jablanica', a zatim i u SKB Mostar gdje je i hospitalizirana. Tu su joj konstatirane teške tjelesne povrede u vidu otoka i krvnog podljeva gornjeg i donjeg kapka oba oka, krvarenje ispod konjuktive lijevog oka i prijelom lijeve očne šupljine bez pomaka", navodi se u optužnici.

Iz tužilaštva podsjećaju da je po odluci glavnog tužitelja ovaj predmet imao prioritet u radu Tužilaštva HNK i da je tužilaštvo u saradnji sa PU Konjic bez odlaganja provelo sve planirane istražne mjere i radnje u cilju utvrđivanja i dokazivanja činjenica u navedenom slučaju.