Krijumčarili Albance i druge
0

Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu protiv četiri osobe

Sarajevo-x.com
Foto: Radio Slobodna Evropa
Foto: Radio Slobodna Evropa
Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv 4 osobe koje se terete za krivično djelo organiziranog kriminala, u vezi sa krivičnim djelom krijumčarenje osoba, saopćeno je danas iz Tužilaštva.

Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju, podigao je optužnicu protiv:

  • Peranović Ranka, rođenog 21.07.1969. godine u Gradačcu, nastanjenog u Bosanskom Šamcu/Šamcu, državljanina BiH
  • Zoranović Milorada zvanog "Mile Radin“, rođenog 23.07.1971. godine u Bosanskom Šamcu/Šamcu, državljanina BiH
  • Agatić Ivana zvanog "Vaso“, rođenog 27.09.1971. godine u opštini Odžak, stalno nastanjenog u Vinkovcima u Republici Hrvatskoj, državljanina BiH i Republike Hrvatske i
  • Topčagić Zlatana zvanog "Kina“ i "Kinez“, rođenog 29.01.1983. godine u Bosanskom Šamcu/Šamcu gdje je i nastanjen, državljanina BiH.

Optužene osobe se terete da su u vremenskom periodu od oktobra 2006. godine do februara 2007. godine, u Bosanskom Šamcu/Šamcu, zajedno i u dogovoru sa više drugih njima poznatih osoba organizirali ilegalno prevođenje migranata iz BiH u Republiku Hrvatsku, kaže se u saopćenju Tužilaštva

Ove aktivnosti su u suprotnosti sa članom 8. Zakona o nadzoru i kontroli prelaska državne granice, članom 10. i 54. Zakona o kretanju i boravku stranaca i azilu, a suprotne su i Konvenciji UN protiv transnacionalnog organiziranog kriminala, kao i Protokolu protiv krijumčarenja migranata kopnom, morem, zrakom i za prevenciju i kažnjavanje trafikinga osoba, naročito žena i djece.

Optuženi se, između ostalog, terete da su u noćnim satima, čamcem preko rijeke Save, prebacivali osobe koje nisu ispunjavale uslove za zakoniti prelazak državne granice, kako bi one ilegalno ušle u zemlje Zapadne Evrope, a sve sa ciljem pribavljanja lične nezakonite imovinske koristi.

U optužnici se navodi da je na ovaj način preko granice prebačeno više desetina osoba, uglavnom državljana Albanije, koje su zatim dalje prevožene putničkim vozilima do Zagreba, a onda dalje, preko državne granice Republike Slovenije, u zemlje Zapadne Evrope.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.