Tužilaštvo HNK
9

Traži se pritvor za Mostarca koji je ženu prisiljavao na prostituciju

G. Š.
Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba
Kantonalno tužilaštvo HNK Mostar je danas podnijelo Prijedlog za određivanje pritvora Kantonalnom sudu Mostar, protiv osumnjičenog A.F. (32) iz Mostara, zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo trgovina ljudima.
On se tereti da je tokom 2020. i 2021. godine u Mostaru, te na širem području HNK i Federacije BiH radi stjecanja protupravne imovinske koristi, jednu žensku osobu prijetnjom i upotrebom sile prisiljavao na pružanje seksualnih usluga za novac.

"Pritvor je osumnjičenom predložen iz razloga jer naročite okolnosti ukazuju da će ometati krivični postupak utjecajem na svjedoka i jer naročite okolnosti opravdavaju bojazan da će ponoviti krivično djelo, a za isto se može izreći kazna zatvora u trajanju od 3 godine ili teža kazna“, navode iz Kantonalno tužilaštvo HNK.

Osumnjičeni A.F je uhapšen u nastavku operativnih akcija 'HUM' i 'HUM 1' koje aktivnosti pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva HNK poduzimaju policijski službenici Federalne uprave policije (FUP), a koje su usmjerene na otkrivanje i procesuiranje organizovane kriminalne skupine koja se specijalizirala za organizovanu trgovinu ljudima u svrhu stjecanja protupravne imovinske koristi.

"Kantonalno tužilaštvo HNK u suradnji sa Federalnom upravom policije (FUP) nastavlja sa poduzimanjem istražnih radnji u ovom predmetu u cilju utvrđivanja svih činjenica i okolnosti pod kojima je počinjeno ovo krivično djelo", naglasili su iz Kantonalnog tužilaštva HNK.