Crna hronika
374

Tahirović tvrdi da nije kriv za ubistvo navijača Željezničara Mirze Raščića

Piše: E. F.
Izudin Tahirović (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Izudin Tahirović, optuženi za ubistvo navijača Željezničara Mirze Raščića, ustvrdio je danas pred sudijom za prethodni postupak Kantonalnog suda u Sarajevu da nije kriv za krivično djelo koje mu se stavlja na teret.

"Časni sude, nisam kriv", kazao je danas Tahirović pred postupajućim sudijom Huseinom Delalićem.

Nakon što se izjasnio da nije kriv, u roku od trideset dana pred Kantonalnim sudom u Sarajevu bit će zakazan početak suđenja u ovom slučaju, a Tahirovića će zastupati advokat Izet Baždarević.

Navodi iz optužnice

Podsjećamo, Raščić je 16. aprila ove godine ubijen hicima iz pištolja u prostorijama Udruženja navijača Željezničara na Grbavici, a nakon svađe i tučnjave između Tahirovića i Amara Zulića.

Prema optužnici, Tahirović je tog dana oko 19.10 sati na stadionu Grbavica bez odobrenja nadležnog organa posjedovao pištolj, te u namjeri da Mirzu Raščića liši života zbog ranije neriješenih odnosa, ušao u prostorije Udruženja navijača FK Željezničar.

Znajući da se, zbog sukoba koji se malo ranije dogodio, u prostorijama Udruženja nalazi Raščić, koji je bio zadužen da prikuplja novac za organizovan odlazak navijača na gostujuću utakmicu kluba, iz neposredne blizine u njega je ispalio četiri hica, navodi se u optužnom aktu.

Jedno zrno je pogodilo Raščića u stražnju desnu stranu grudnog koša u predjelu lopatice, usljed čega je zadobio teške tjelesne povrede opasne po život, te je u 19:35 sati preminuo u prostorijama KUM-a KCU Sarajevo, stoji dalje u optužnici.

Debeo dosije

Izudin Tahirović poznat je sarajevskoj policiji i to zbog poslova sa drogom. Prije šest godina, tačnije u decembru 2009. godine, uhapšen je zajedno sa Sanjinom Handžićem u čijem je stanu pronađen kilogram marihuane, 60 grama spida, 50 tableta ekstazija, blizu 10.000 maraka, četiri mobitela i tri ručne radiostanice.

Kod Tahirovića je tada pronađeno pet paketića marihuane pripremljenih za uličnu prodaju i poluautomatska puška.