Crna hronika
0

Stanje kriminaliteta u FBiH: Ubistva, samoubistva i silovanja

Sarajevo-x.com
Posljednje mjesece u našoj državi, pored zaoštrene političke krize, neobično grube retorike vodećih bh. političara, protesta, negodovanja i prijetnji, obilježila su i razna krivična djela. Prisjetimo se ubistva u centru glavnog grada BiH, u ulici Ferhadiji, nedavno pronađenog beživotnog tijela u rijeci Miljacka i mnogih drugih čiji smo svakodnevni svjedoci.

Na području Federacije BiH tokom septembra 2007. godine evidentirano je 1.970 krivičnih djela, što je za 81 djelo manje nego u septembru 2006. godine. Od ukupnog broja krivičnih djela, 1.953 se odnosi na krivična djela iz Krivičnog zakona FBiH, šest na krivična djela iz KZ BiH i 11 na krivična djela iz drugih posebnih zakona.

Za ova krivična djela prijavljeno je 1.333 lica, od toga 485 povratnika u vršenju krivičnih djela, 111 maloljetnika. Broj povratnika u vršenju krivičnih djela manji je za 32, maloljetnika je manje za 37.

Nepoznati počinioci izvršili su 1.245 od ukupno prijavljenih djela kriminaliteta. Naknadno je rasvijetljeno 348 krivičnih djela te pored toga iz ranijeg perioda rasvijetljeno je 195 krivičnih djela. Službenici policije su tokom mjeseca septembra ukupno rasvijetlili 1.269 krivičnih djela.

Iz naprijed navedenog može se zaključiti da je procenat cjelokupne rasvijetljenosti kriminaliteta (poznati i naknadno rasvijetljena mjeseca septembra i rasvijetljena iz ranijeg perioda) manji nego u septembru 2006. godine, kada je iznosio 59%.

Septembar je obilježio i veći broj krivičnih djela protiv spolne slobode i morala (više za 28,6% u odnosu na isti period iz prošle godine). U septembru se desilo sedam bludnih radnji, tri silovanja i tri odnošaja sa djetetom, dva navođenja na prostituciju, a prijavljeno je i jedno zadovoljenje pohote pred maloljetnikom.

Naselja u porodici u septembru je bilo više za 143,8% u odnosu na prethodni period, stoji na zvaničnoj web stranici Federalnog MUP-a.

Tokom septembra evidentirana su 22 samoubistva, što je za dva samoubistva (ili 10%) više, u odnosu na septembar 2006. godine.

Počinioci samoubistava su u 18 slučajeva muškarci, a u četiri žene, starosna dob počinilaca kreće se od 18 do 80 godina. Prema načinu izvršenja najviše samoubistava je izvršeno vješanjem, zatim vatrenim oružjem, utapanjem te trovanjem, skokom sa visine i aktiviranjem ručne bombe.