Kantonalni sud Sarajevo
0

Spis "Muhamed Ali Gaši" poslan u Vrhovni sud FBiH

Sarajevo-x.com
Sarajevski Kantonalni sud danas je dostavio spis u predmetu "Muhamed Ali Gaši i ostali“ Vrhovnom sudu Federacije BiH koji će odlučivati o žalbama na nepravomoćnu presudu koje su uložili branioci osuđenih, kao i tužilac sarajevskog Kantonalnog tužilaštva Oleg Čavka. Ovu informaciju za Sarajevo-x.com potvrdio je Slobodan Nikolić, sekretar sarajevskog Kantonalnog suda.

"Nakon što se spis dostavi Vrhovnom sudu Federacije BiH, mi ga šaljemo Federalnom tužilaštvu. Nakon što dobijemo njihov odgovor, zakazuje se sjednica Apelacionog vijeća Vrhovnog suda FBiH, nakon koje Vijeće donosi odluku po žalbama“, kazala je u izjavi za Sarajevo-x.com Ilhana Tahmaz-Jamak, portparol Vrhovnog suda Federacije BiH.

Naime, nepravomoćnom presudom sarajevskog Kantonalnog suda od 23. juna ove godine Muhamed Ali Gaši, njegov brat Aziz, Mirso Krasnić, Engin Proho, Muharem Čaušević, Sinan Ljuca i Edin Hot proglašeni su krivima zbog nekoliko različitih krivičnih djela.

Muhamed Ali Gaši osuđen je na jedinstvenu kaznu od 20 godina zatvora, oduzeta mu je sva protuzakonito stečena imovina kao i 400.000 KM koje je, također, stekao nelegalnim putem.

Njegov brat Aziz osuđen je na tri godine i pet mjeseci zatvora, Mirso Krasnić na šest i po godina, Amir Kasumić na godinu i šest mjeseci, a Engin Proho na dvije i po godine zatvora. Sinan Ljuca i Engin Proho osuđeni su na po dvije godine zatvora.

Sarajevsko Kantonalno tužilaštvo se žalilo na presudu u dijelu koji se odnosi na oslobađanje Muhameda Ali Gašija za učešće u ubistvu Ramiza Delalića Ćele.