Poginuli na kopu
9

Smrt mladića u Dubravama godinama bez sudskog epiloga, porodice razočarane u nadležne

A. K.
Sahba Herić (Foto: A. K./Klix.ba)
Sahba Herić (Foto: A. K./Klix.ba)
Tragedija u kojoj su smrtno stradala četvorica mladića, nakon što ih je žive zatrpao odron zemlje na Površinskom kopu rudnika Dubrave, svoj sudski epilog još uvijek nije dobila. Nesreća se dogodila prije sedam godina, a osumnjičeni nisu osuđeni, niti oslobođeni optužbe.

Alem Dedić, Reuf Alibašić, Adel Šehić i Edin Herić prije sedam godina smrtno su stradali nakon što ih je žive zatrpao odron zemlje na Površinskom kopu rudnika Dubrave. Tada su imali 21, 27, 26 i 18 godina.

Ova četvorica mladića, kako bi zaradili nešto novca za egzistenciju, poginuli su prilikom ilegalnog utovara uglja na traktore. Suđenje je počelo prije pet godina, međutim, ono do danas nije okončano.

Rukovodioci na optuženičkoj klupi

Na optuženičkoj klupi su se našli izvršni direktor za proizvodnju i održavanje u Rudniku uglja Kreka Suad Zonić, rukovodilac Površinskog kopa Dubrave Sakib Muhtarević, tehnički rukovodilac kopa Sakib Halilčević, rukovodilac službe zaštite na radu na kopu Asim Brčaninović, tehnički rukovodilac za bager, traku i klasirnicu na kopu Nedim Šljivić i tehnički rukovodilac za bager, traku i odlagač Mirad Delić.

Oni su osumnjičeni da su počinili teška krivična djela protiv opće sigurnosti ljudi i imovine u sticaju s krivičnim djelom oštećenja zaštitnih naprava na radu, a vezano za nesreću prilikom koje su smrtno stradala četiri mladića tokom iskopavanja uglja na kopu u februaru 2015. godine. Svi oni su se izjasnili da nisu krivi.

Roditelji godinama čekaju na pravdu, koja je, prema njihovim riječima u ovom slučaju izuzetno spora. Dodatnu sol na ranu sada im stavlja informacija da će svjedoci ponovo biti saslušavani. Među njima je i Mirsad Herić, otac Edina koji je smrtno stradao u velikoj tragediji.

"Mi ne možemo da vjerujemo šta se dešava. Izgubili smo potpuno vjeru u pravosudne institucije koje godinama odugovlače cijeli sudski postupak. Sada nam je još teže jer se svjedoci ponovno saslušavaju, što nas dovodi do toga da je ovaj proces na početku. Otkako je pandemija koronavirusa počela, mislim da je održano samo jedno ročište. Samo hoćemo pravdu i da odgovaraju oni koji su krivi", kaže nam Edinova majka Sahba Herić.

Roditelji stradalih ranije su organizirali i proteste (Foto: A. K./Klix.ba)
Roditelji stradalih ranije su organizirali i proteste (Foto: A. K./Klix.ba)

Iza svih porodica se nalaze godine suza i pretrpljene boli. Svjesni su da njihove najmilije ništa ne može vratiti, ali ističu da će se za pravdu boriti, po potrebi i izvan Bosne i Hercegovine.

"Mi sada očekujemo kakve će biti presude pa ćemo onda donijeti odluku o daljim koracima. Naši životi su potpuno uništeni, članovi porodica su nakon tragedije ozbiljno oboljeli, pojedini su umrli od tuge i bola", navodi Herić.

I kroz ovaj razgovor Sahba se ponovno prisjeća svoga sina Edina, za kojeg kaže da je bio dijete za poželjeti. Trenutak u kojem je saznala da on više nije među živima, navodi, da nikada neće moći zaboraviti.

"Da samo mogu, život bih mu ponovo vratila. Volio se baviti poljoprivrednim poslovima, pomagao je svakome kome je to trebalo. S njegovim odlaskom, mi smo izgubili apsolutno sve. Naš život nema više nikakav smisao. Od mene je otišlo i moje srce", nadovezuje se naša sagovornica.

Promjena sudije

Porodice poginulih mladića ranije su organizirali i mirne proteste jer dosad niko nije odgovarao za ono što se desilo.

Nakon tragedije obavljene su sve neophodne radnje istražitelja, a u nalazima i mišljenjima vještaka utvrđene su određene nepravilnosti i odstupanja od pravila i propisa površinskog iskopavanja uglja.

Iz tužilaštva je pojašnjeno da će naredne sedmice biti izvedeni dokazi saslušanjem svjedoka, a razlog tome je promjena sudije koji vodi ovaj predmet. Suđenje se ne vraća na početak već se samo nastavlja, a svi dokazi prikupljeni do sada ostaju u spisima.