Crna hronika
128

Majka koja je brutalno tukla dječaka dobila samo prekršajnu prijavu!?

Piše: N. Jamaković
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Bh. javnost je prije tri dana bila šokirana novim slučajem nasilja u porodici, kada je otkriveno da je majka H. D., inače policijska službenica, premlaćivala i zlostavljala svoga devetogodišnjeg sina, i to uz prešutnu dozvolu dječakovog očuha S. H., koji je prosvjetni radnik iz Sarajeva.

Uznemirenost javnosti bila je tim veća s obzirom da je slučaj prijavljen nedugo nakon što se saznalo da je četverogodišnji dječak iz Hadžića preminuo usljed brutalnog mučenja u krugu porodice, u čemu su učestvovali majka, očuh, dedo i nana.

Uprkos svemu, novi slučaj nasilja u porodici, koji je prijavio pedagog Osnovne škole "Fatima Gunić" koju pohađa zlostavljani dječak, tretiran je kao prekršaj, a ne kao krivično djelo.

Naime, Općinski sud u Sarajevu izrekao je u srijedu mjere zabrane majci koja je premlaćivala i zlostavljala svoga sina.

Dječak izmješten na sigurnu lokaciju

Kako je za Klix.ba potvrdila Amra Hodžić, stručna saradnica za odnose sa javnošću Suda, majci je izrečena mjera zabrane pristupa djetetu, odnosno približavanja na udaljenost manju od pet metara, kao i mjera zabrane uznemiravanja i uhođenja djeteta. Nikakve mjere nisu izrečene očuhu dječaka S. H., inače prosvjetnom radniku iz Sarajeva, koji je prešutno dozvoljavao nasilje nad dječakom.

"Riječ je o mjerama zabrane koje su u sferi prekršajnog, a ne krivičnog prava. Sud je zadužio dva centra za socijalni rad i dvije policijske uprave da prate situaciju i sud obavještavaju o svim dešavanjima vezanim za ovaj slučaj, odnosno o eventualnom kršenju izrečenih mjera zabrane", kazala je naša sagovrnica.

Kako je ranije za Klix.ba rečeno u Tužilaštvu Kantona Sarajevo, dječak je u saradnji sa Kantonalnim centrom za socijalni rad izmješten na sigurnu lokaciju.

Iz Tužilaštva su danas za naš portal kazali da je Tužilaštvo u saradnji sa MUP-om KS i Službom socijalne zaštite, u skladu sa Zakonom o zaštiti od nasilja u porodici FBiH, predložilo da MUP KS pokrene postupak pred Općinskim sudom u Sarajevu radi izricanja zaštitnih mjera prijavljenoj u ovom slučaju, što je Sud i prihvatio.

Još nema izvještaja iz MUP-a KS

"Tužilaštvo nije predložilo izricanje mjere pritvora majci jer je majka roditelj i hranilac još jednog maloljetnog djeteta, zbog čega se nalazi na bolovanju, a određivanje mjere pritvora nije predloženo i zbog činjenice da je zlostavljano dijete izmješteno u posebnu ustanovu pod nadzorom organa socijalne zaštite", kazali su nam u Tužilaštvu KS.

Dodali su kako nisu obaviješteni da je očuh S. H. učestvovao u zlostavljanju djeteta, s obzirom na to da im do danas MUP Kantona Sarajevo nije dostavio izvještaj o počinjenom krivičnom djelu.

"Trenutno nemamo informacija o radnjama očuha S. H., a one će nam biti dostupne nakon što nam MUP KS dostavi izvještaj", naveli su u Tužilaštvu Kantona Sarajevo.