Sarajevo
0

Skladište radioaktivne boje u Parlamentu BiH

Sarajevo-x.com
Više od 15 godina u prizemlju zgrade vlade u Sarajevu (sadašnji Parlament BiH) bilo je smješteno više stotina litara radioaktivne boje, pigmenta radija. Za postrojenja toga skladišta malo je ko znao. Kako doznaje Večernji list, radi se o radioaktivnoj boji ruskog proizvođača. Međunarodna agencija za nuklearnu energiju iz Beča ovaj podatak i postojanje svojevrsne “bombe” u središtu Sarajeva otkrila je u sklopu projekta koji je radila u BiH.

„Nismo znali o čemu je riječ, na bačvama je sve pisalo na stranom jeziku. Borci Armije BiH, pripadnici 1. korpusa i MUP-a RBiH tu su bili na prvoj crti prema tada okupiranoj Grbavici. Jednu večer smo se spustili do sobe u podrumu zgrade. Nekolicina vojnika otvorila je jednu od bačvi, ništa nam ni tada nije bilo sumnjivo“ prepričava bivši borac Armije BiH iz Sarajeva koji je više od godinu dana bio na liniji razgraničenja kod sadašnjeg parlamenta, koji je želio ostati anoniman.

Kako u podrumu nije bilo struje, odlučili smo se vratiti za nekoliko dana. „Vojnici su kasnije u kantama nosili pigment i bojili stanove i fasade. Dijelili su drugima u ratu isti taj pigment da oboje unutarnje prostorije jer je bila, kako su prenosili oni koji su je koristili, jako dobra“, prisjetio se on.

Tek je 1999., tvrdi, doznao o čemu je riječ. Potom je i sam istraživao i utvrdio kako je dosta vojnika nakon toga umrlo od raznih bolesti.

“Unutrašnjost sobe u kojoj je bilo skladište postalo kontaminirano i radioaktivnost se mogla izmjeriti unutra i okolo prostorije. Štoviše, skladište nije imalo nikakvo osiguranje, svatko je mogao doći u doticaj s bačvama.

Postojao je ozbiljan rizik curenja ili širenja radiaktivnosti u okoliš. Stručnjaci IAEA-e pomogli su Federalnom zavodu za javno zdravstvo tokom 1998., dali im specijalizirane nehrđajuće čelične kontejnere i opremu koji su bili potrebni za provedbu operacije premještanja opasnog materijala”, navodi se u izvještaju Međunarodne agencije za atomsku energiju.

"Soba u kojoj je bilo skladište radioaktivne boje dekontaminirana je te zapečaćena, a bačve koje sadrže opasnu boju, zajedno s radioaktivnim otpadom premještene su izvan grada na sigurnu lokaciju", zaključuje se u izvješću, kojeg prenosi Večernji list.