"Black Tie 2"
81

SIPA današnju akciju organizovanog kriminala širi i na Republiku Srpsku

N. V.
Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba
Današnja akcija u Sarajevu će biti nastavljena i na području Republike Srpske, saznaje Klix.ba od zvaničnika i policijskih službenika u tom entitetu.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, Srednjebosanskog kantona, Hercegovačko neretvanskog kantona i Državna agencija za istragu i zaštitu provode od jutros policijsku akciju "Black Tie 2" na prostoru Sarajeva, Zenice i Mostara. Međutim, i MUP RS-a će se uključiti u akciju s obzirom na to da se istraga proširuje i na osobe iz tog entiteta.

Ranije je pretresena kuća i objekat firme biznismena Gordana Memije, koji je i priveden, kao i šef Specijalne policijske jedinice FUP-a Mustafa Selmanović. Prema nezvaničnim informacijama, uhapšeno je još nekoliko pripadnika policije.

Iz policije nisu objavili identitete privedenih, niti lokacije pretresa, ali su naveli da među lišenima slobode ima visokih dužnosnika policijskih agencija i institucija za provođenje zakona.

Navedene aktivnosti provode se po nalogu Suda BiH i pod nadzorom Tužilaštva BiH, zbog postojanja osnova sumnje da su počinjena krivična djela "Organizovani kriminal" u vezi sa krivičnim djelima "Pranje novca", "Neovlašteni promet opojnim drogama", i "Primanje dara i drugih oblika koristi" i "Zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja", propisana Krivičnim zakonom BiH.