U bjekstvu bio 3 godine
26

Ramo Brkić je uhapšen u Gruškovju, procedura ekstradicije može trajati i do pola godine

Piše: M. N.
Bivši komesar MUP-a USK uhapšen je nakon tri godine na graničnom prijelazu Gruškovje u Sloveniji prošle subote u 13:35 sati.

Iz Suda BiH nam je rečeno kako će pripremiti potrebnu dokumentaciju za ekstradiciju nakon što zaprime dopis od Ministarstva pravde BiH u kojem se navodi koja dokumentacija je potrebna.

Prema evropskim konvencijama, rok za dostavu molbe za ekstradiciju je 18 dana, ali se može produžiti i do 40 dana. Cijela procedura može trajati i pola godine, ovisno o ažurnosti slovenskog pravosuđa, ali i nadležnih u BiH.

Detalji o tome gdje je bivši komesar bio u proteklom periodu nisu saopćeni. Brkić je saslušan na sloevnskom sudu i smješten je u pritvor.

Posljednja informacija koju su bh. policijske agencije imale jeste da je 27. februara 2016. godine oko 5:00 sati ujutro prešao granični prijelaz Izačić, stigao u Zagreb i avionom odletio na nepoznatu destinaciju. Do trenutka hapšenja niko nije znao gdje se Brkić krije, čak ni Interpol koji je raspisao crvenu potjernicu.

Apelaciono vijeće Suda BiH je u novembru 2015. godine pravomoćno osudilo Brkića na 11 godina zatvora zbog organizovanog kriminala u vezi s neovlaštenim prometom droge te zloupotrebom položaja. Čekao je služenje kazne u Kazneno-popravnom zavodu u Sarajevu gdje je trebao doći 9. marta 2016. godine, ali je pobjegao.