Saznaje Klix.ba
151

Pronađen ukradeni kip Bruce Leeja u Mostaru, lopov uhapšen

G. Š.
Ukradeni kip legendarnog glumca i majstora borilačkih vještina Bruce Leeja, koji je u velikom gradskoj parku u Mostaru bio postavljen 2005. godine, kako Klix.ba saznaje policija je pronašla skrivenog kod počinioca krivičnog djela koji je uhapšen.

Podsjetimo da je čuveni kip iz mostarskog parka nestao 3. marta, a kako je policija utvrdila, statua legendarnog Bruce Leeja je pilom odvojena od postolja i ukradena, nakon čega su poduzete sve istražne radnje kako bi se kip pronašao i počinilac priveo pred lice pravde.

Ovaj događaj je izazvao brojne osude, kritike, komentare i buru reakcija u javnom prostoru, jer je čuveni kip u najvećem hercegovačkom gradu postao svojevrsna atrakcija. Tako je mnogima neizbježno bilo fotografiranje s likom legendarnog junaka borilačkih vještina u Mostaru, kako za trajna sjećanja tako i za društvene mreže, zbog čega je bivao tema i svjetskih medija.

Inače je kip Brucea Leeja postavljen u velikom gradskom parku na inicijativu mostarskog književnika Veselina Gatala i Nine Raspudića, koji trenutno obnaša dužnost zastupnika u Hrvatskom saboru.

Autor bronzanog kipa Brucea Leeja je zagrebački akademski kipar Ivan Fijolić, a spomenik je u više navrata bio meta vandala koji su ga nekoliko puta oštetili, pa su ga gradske vlasti ranije uklanjale zbog sanacije i dorade.

Bruce Leeja kritičari i borilački umjetnici smatraju najutjecajnijim borilačkim umjetnikom svih vremena i ikonom pop kulture 20. stoljeća, koji je premostio jaz između Istoka i Zapada, a svjetski mediji su postavljanje njegovog kipa u Mostaru ocijenili značajnom simbolikom u procesu poslijeratnog pomirenja.