Incident blizu Glamoča
0

Projektil sa vojnog poligona pao blizu pastira

SRNA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Na području glamočkog sela Petrovo Vrelo, koje je pet kilometara vazdušne linije udaljeno od bivšeg vojnog poligona na kojem Oružane snage BiH uništavaju zaostala minsko-eksplozivna sredstva, blizu čobanina koji je čuvao ovce pao je projektil koji nije eksplodirao nego se zabio u zemlju.

Ovaj incident dogodio se krajem prošle sedmice na području opštine Glamoč gdje već nekoliko dana odjekuju snažne detonacije koje dolaze sa bivšeg vojnog poligona NATO i Vojske Federacije BiH.

Načelnik opštine Glamoč Radovan Marković izjavio je da je 29. jula jedan projektil sa mjesta gdje se uništava municija pao oko pet kilometara vazdušne linije dalje, na području sela Petrovo Vrelo, 50 metara od Dušana Ivetića koji je čuvao ovce, ali da na njegovu sreću nije eksplodirao nego se zabio u zemlju.

Marković je jutros lokalnom radiju u Livnu rekao da je Ivetić o ovome odmah obavijestio lokalnu policiju, a ona Civilnu zaštitu i jedinicu Oružanih snaga BiH, koje imaju kasarnu na području Suhopolja u Glamoču, čiji su pripadnici odmah izašli na lice mjesta i utvrdili da se na tom mjestu nalazi neeksplodirani projektil.

Prema njegovim riječima, nepoznati projektil još nije izvađen iz zemlje niti je identifikovan, a pripadnici jedinice Oružanih snaga BiH u Glamoču potvrdili su da su tog dana uništavana zaostala minsko-eksplozivna sredstva ispod sela Pribelja, koje je u sastavu bivšeg vojnog poligona, ali da im nije poznato kako je projektil pao pet kilometara dalje.

"Naši zaključci upućuju da je 'fantomski' projektil ispaljen iz cijevi artiljerijskog oružja, ali još nismo dobili zvanično obrazloženje dok istražna komisija Ministarstva odbrane BiH ne provede istragu i ne utvrdi šta se desilo prošlog petka i kako je došlo do incidenta koji je mogao imati tragične posljedice", rekao je Marković.