Milionska carinska prevara
0

Prikazivali goveđi loj, a uvozili bifteke

Sarajevo-x.com
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Službenici Uprave za indirektno oporezivanje BiH otkrili su carinsku prevaru prilikom uvoza mesa iz Holandije u Bosnu i Hercegovinu gdje postoji osnova sumnje da je budžet Bosne i Hercegovine oštećen za više od milion KM.

Uprava će kod jednog značajnog uvoznika mesa izvršiti naknadnu naplatu zakonom predviđenih uvoznih dažbina, a u narednih deset dana biće spreman i izvještaj Tužilaštvu Bosne i Hercegovine o postojanju osnova sumnje da je počinjeno krivično djelo, saopćeno je iz UIO BiH.

"Jedan značajan uvoznik mesa iz Bosne i Hercegovine deklarisao je prilikom uvoza mesa u toku 2007. i 2008. godine na fakturama da je riječ o zamrznutom goveđem loju, a radilo se o najkvalitetnijim komadima mesa poput bifteka, komada buta i slično. Također, vrijednosti faktura bile su višestruko umanjivane. Nakon provedenih istaržnih radnji i odlične saradnje sa kolegama iz Carinske uprave Holandije, koji su izvršili provjere faktura koje je UIO poslala na provjeru, zaključeno je da je prilikom 17 uvoza mesa u BiH vrijednost na fakturama bila umanjena za 1.126.716,27 eura odnosno 2.197.096,00 KM. Kako se radilo o kvalitetnim dijelovima mesa, a ne zamrznutom goveđem loju, izbjegnuto je plaćanje carine u visini od 10 posto, carinske evidencije od 1 posto, PDV-a u iznosu od 17 posto i prelevmana koji se kreću od 1,5 do 2,5 KM po kilogramu mesa. Na ovaj je način budžet Bosne i Hercegovine oštećen za više od milion KM, koje će Uprava za indirektno oporezivanje BiH u narednim danima naknadno naplatiti", naveli su iz Uprave.

Također, UIO priprema izvještaj za Tužilaštvo BiH o postojanju osnova sumnje da je učinjeno krivično djelo, pa zbog završnih istražnih radnji ime poreskog obveznika ne mogu navesti do okončanja pomenutog izvještaja. U kontrolama koje su u toku bit će utvrđena i eventualna odgovornost carinskih službenika koji su radili na carinjenu 17 pošiljki iz Holandije gdje je u svakoj pošiljci uvezena 21 tona kvalitetnog mesa deklarisanog kao smrznuti goveđi loj.