Crna hronika
289

Pretučeni povratnik Nerko Hanifić: Onesvijestili su me, udarali i po meni urezivali "četiri S"

Piše: E. F.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Nakon što je Nerko Hanifić, povratnik u mjesto Vrbanjci kod Kotor Varoši, jučer je brutalno izudaran te mu je na stomaku urezano četiri S. Banjalučka policija još uvijek nije pronašla nasilnike koji su Hanifića najprije onesvijestili, a potom se iživljavali nad njim.

Kazao je ovo za Klix.ba i sam Hanifić istaknuvši kako, koliko je njemu poznato, policija još uvijek traga za nasilnicima. Ne može Nerko, kako je istakao za Klix.ba, ni pretpostaviti ko su osobe koje su ga napale, niti zbog čega.

"Bili su maskirani, imali su fantomke i kapuljače. Zustavili su me na cesti u Usjeku kod Kotor Varoši u momentu kada sam krenuo po robu za svoju radnju. Izveli su me iz auta, onesvijestili me, pisali po meni nečim oštrim, udarali me...", priča me Hanifić.

Ne može pretpostaviti ni zašto su ga nasilnici zaustavili, s obzirom na činjenicu da, iako je kod sebe imao veću količinu novca, nije opljačkan.

"Pošao sam u nabavku, imao sam novca i stajao je na vidnom mjestu iznad volana pa su ga mogli slobodno uzeti. Ali nisu", kazao je Hanifić.

Kako je naglasio, čuo je samo jednu riječ.

"Rekli su mi 'vanka', a potom mi se sve zacrnilo pred očima. Uslijedio je udarac nakon kojeg sam izgubio svijest. Potom su me udarali, urezivali mi četiri S na stomaku, a onda me ostavili i otišli“, kazao je on.

Priča Nerko da je vidio tri osobe, jedna od njih je u njega uperila pištolj kako bi ga natjerala da izađe iz kombija kojim je upravljao kada je zaustavljen. Kada je izašao, drugi nasilnik mu se našao iza leđa te ga je udario i onesvijestio. Pao je pokraj vrata vozila izgubivši svijest.

Ne zna koliko je bio u nesvjesnom stanju. No, sam se probudio na cesti, a potom pokušao i nekoga nazvati.

"Nisam mogao vidjeti koliko je sati, koliko sam vremena proveo u nesvijesti, nisam uopće mogao gledati u telefon. Saprao sam krv sa sebe koliko sam mogao i malo došao sebi, a potom se odvezao do Hitne pomoći u Kotor Varoši. Ljekari su pozvali policiju“, kazao je on.

Na brutalni napad na Hanifića počinjen iz čiste obijesti reagovao je Ramiz Salkić, ali i udruženje Prvi mart.

"Smatramo krajnje problematičnom činjenicu da su politički predstavnici u Sarajevu ostali nijemi na ovaj napad te tražimo da se svi očituju o konkretnom slučaju te izvrše pritisak kako bi bili privedeni počinioci napada koji su Hanfiću, prema navodima medija, urezali '4 S' na stomaku.

Koalicija "Prvi mart" poziva na zaustavljanje svih oblika etnički ili vjerski motiviranog nasilja, te traži od zajednice da reaguje i djeluje na zaštiti povratnika koji dolaze iz brojno manjinske skupine", istaknuto je u saopćenju ovog Udruženja.