Sud u Širokom Brijegu
0

Potvrđena optužnica protiv Joze Petrovića za zločine nad zarobljenicima Armije RBiH u Ljubuškom

G. Š.
Kantonalno tužilašvo ZHK (Foto: G. Š./Klix.ba)
Kantonalno tužilašvo ZHK (Foto: G. Š./Klix.ba)
Kantonalni sud Široki Brijeg je potvrdio optužnicu protiv Joze Petrovića iz Ljubuškog, koji se tereti da je kao pripadnika Vojne policije HVO-a počinio ratni zločin nad ratnim zarobljenicima iz Armije RBiH u vojnom zatvoru u Ljubuškom.

Optužnicom Kantonalnog tužilaštva ZHK Petrović se tereti da je za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini i oružanih sukoba između Hrvatskog vijeća odbrane (HVO) i Armije RBiH, kao pripadnik vojne policije HVO-a, postupao suprotno pravilima Međunarodnog humanitarnog prava i Ženevske konvencije o postupanju sa ratnim zarobljenicima, koja zabranjuje da se prema ratnim zarobljenicima odnosno pripadnicima oružanih snaga koji su položili oružje nanose povrede života ili tjelesnog integriteta, kao i povreda osobnog dostojanstva, naročito uvrjedljivi i ponižavajući postupci.

"On je to činio, na način da je u vremenskom periodu od mjeseca aprila 1993. godine do sredine mjeseca juna 1993. godine, u vojnom zatvoru u prostorijama bivšeg MUP-a u Ljubuškom, nečovječno postupao i nanosio povrede tjelesnog integriteta H.L. i M.Š., ratnim zarobljenicima pripadnicima Armije RBiH", stoji u optužnici Kantonalnog tužilaštva ZHK.

Tokom istrage, kako se navodi u obrazloženju, prikupljena je obimna materijalna dokumentacija, saslušan veći broj svjedoka, te da je putem međunarodne pravne pomoći ispitan i osumnjičeni.