Crna hronika
0

Potvrđena najveća kazna za autokriminal: Šemsudinu Hodžiću 11 godina zatvora

Piše: E. F.
Šemsudin Hodžić, Foto: Sud BiH
Šemsudin Hodžić, Foto: Sud BiH
Vijeće Apelacionog odjeljenja Suda Bosne i Hercegovine potvrdilo je prvostepenu presudu u predmetu Šemsudin Hodžić i drugi, a prema kojoj je on oglašen krivim za organizirani kriminal u vezi s krivičnim djelima teška krađa i prikrivanje te osuđen na 11 godina zatvora.

Istom presudom drugooptuženi u ovom predmetu Admir Kovačević za ista djela je osuđen na pet godina zatvora, dok je krivnje u ovom predmetu oslobođen Vladimir Lizdek.

Od optuženih Hodžića i Kovačevića su oduzeti predmeti počinjenja krivičnog djela, kao i imovinska korist pribavljena izvršenjem krivičnog djela, i to od optuženog Šemsudina Hodžića u iznosu od 17.700 KM i od optuženog Admira Kovačevića u iznosu od 1.400 KM.

Sud je obavezao optužene Šemsudina Hodžića i Admira Kovačevića da nadoknade troškove krivičnog postupka.

Inače, optužnica u ovom predmetu je potvrđena 19. decembra 2011. godine i u početku je obuhvatala mnogo veći broj optuženih koji su se teretili za više krivičnih djela te zajedničko i organizirano djelovanje na području cijele BiH i susjedne Srbije u vezi s krađom putničkih motornih vozila tokom 2009. godine, pa do početka 2011. godine.

U međuvremenu, je čak 21 optužena osoba u ovom predmetu sklopila sporazum o priznanju krivnje.

Ova 11-godišnja kazna izrečena Šemsudinu Hodžiću je do sada najviša zatvorska kazna izrečena u BiH u oblasti autokriminala.

Prema tužbenim navodima, putnička motorna vozila otuđivana su na području Sarajeva i Mostara, te potom prebacivana u iznajmljene garaže, da bi nakon pribavljanja krivotvorenih dokumenata za uvoz, saobraćajnih dozvola, registarskih tablica, naljepnica i utiskivanja brojeva šasija i motora, bila stavljena u promet, odnosno prodavana kupcima u BiH.