Najavili žalbu Vrhovnom sudu FBiH
0

Porodica Mistrić traži veće kazne za Amarove ubice

Sarajevo-x.com
Edin Vuk i Anel Herak na izricanju presude (Foto: Arhiv/Sarajevo-x.com)
Edin Vuk i Anel Herak na izricanju presude (Foto: Arhiv/Sarajevo-x.com)
Porodica Mistrić obavijestila je javnost da je dobila zvaničnu presudu za ubistvo Amara Mistrića 13. augusta 2009. godine u Sarajevu u ugostiteljskom objektu Ocho rios te da će se na nju žaliti Vrhovnom sudu Federacije BiH.

Prema presudi Kantonalnog suda u Sarajevu, za ubistvo Amara Mistrića su osuđeni Edin Vuk i Anel Herak. Vuk je osuđen na 16 godina zatvora za svirepo ubistvo, a Herak na šest godina i osam mjeseci zatvora za nasilničko ponašanje i izazivanje opšte opasnosti. Midhat Čajić i Almir Bravo dobili su po šest mjeseci zatvora zbog neprijavljivanja počinilaca nakon učinjenog krivičnog djela.

Sudskim vijećem je predsjedavala sutkinja Adisa Zahiragić koja je ranije predsjedavala i u postupcima za ubistva Denisa Mrnjavca i Amera Čehajića. Porodica Mistrić je izrazila nezadovoljstvo presudom i najavila da će se na ovu odluku žaliti Vrhovnom sudu Federacije, od kojeg porodica žrtve traži da se kazne Vuku i Heraku povećaju na 20 i 15 godina zatvora.

Razočaranost u pravosudni sistem BiH

"Ovako sramnu presudu niko nije očekivao. Nadali smo se puno većoj kazni za monstruozno ubistvo našeg sina. Kao roditelj, čovjek, kao neko ko je učestvovao u stvaranju ove države, a pri tome ostao RVI 70 posto, veoma sam razočaran u pravosudni sistem BiH. Naravno, ovo nije kraj, nećemo odustati od borbe za pravdu. Pred nama su Vrhovni sud, Ustavni sud i sve druge instance. Tu se nadamo istinskoj pravdi, a ako ne nađemo pravdu u BiH, postoje pravosudne institucije u inozemstvu gdje ćemo tražiti pravdu za našeg ubijenog sina. Našeg Amara nema, niko ga ne može vratiti, ali je toliko mladih ljudi u Sarajevu, Bosni i Hercegovini koji ne mogu izaći slobodno jer vreba opasnost od ubica na ulicama", saopštio je Fuad Mistrić, otac ubijenog Amara.

Podsjetimo, Amar Mistrić ubijen je 13. augusta 2009. godine hicem iz pištolja u glavu u ugostiteljskom objektu čiji je bio suvlasnik. Mistrić je najprije pretučen, a zatim mu je Edin Vuk pucao u glavu iz pištolja. Okrutno ubistvo se desilo pred više svjedoka.

"Apsurd na ovom suđenju je, između ostalog, da Anelu Heraku uopšte nije suđeno za posjedovanje oružja. U sudnici je opisivao događaj rekavši da mu je pištolj navodno ispao iz torbice i otklizao po podu do Amara, što naravno nije tačno, jer prema izavama svjedoka, Herak je 5-6 puta udario Amara u glavu kundakom pišolja i tada je Heraku na leđa skočila jedna djevojka koja je htjela pomoći Amaru. Također, apsurd je Heraku presuditi za izazivanje opće opasnosti, iako u policijskom izvještaju stoji da je isti momak pucao direktno u trudnu ženu koja je bila u 9. mjesecu trudnoće", rekao je Fuad Mistrić. I Vuk i Herak su odmah poslije ubistva prebjegli u Hrvatsku u Omiš gdje su potražili utočište, ali su ubrzo deportovani u BiH.

Ranija djela Vuka i Heraka

Amarov otac istakao je i ranija krivična djela koja su počinili oni koji su odgovorni za ubistvo njegovog sina: "Herak je 10. maja 2009. godine u Sarajevu pucao na automobil Nejre Varatan, koja je bila u devetom mjesecu trudnoće, a u kojem se vozila sa suprugom. On je za nasilničko ponašanje i saučesništvo u ubistvu Amara Mistrića dobio četiri godine zatvora, a za izazivanje opšte opasnosti (kada je pucao na trudnicu) tri godine te mu je izrečena ukupna jedinstvena kazna od šest godina i osam mjeseci zatvora.

Edin Vuk je od ranije poznat policiji i osuđivan je. U slučaju pucnjave ispred sarajevske Katedrale, kada je jednog mladića ranio u ruku, Vukovi roditelji su platili ranjenom 10.000 maraka da odustane od krivične prijave, što je mladić i učinio. Tako je ovo krivično djelo prošlo nekažnjeno. Nedavno je osuđen na 20 mjeseci zatvora zbog nasilničkog ponašanja, jer je 2. jula 2009. godine u Ilijašu ušao u prodavnicu 'Mobil Frend', gdje je izvadio pištolj iza pasa i repetirao ga te drškom više puta udario u glavu vlasnika radnje, nanijevši mu teške povrede. Poslije samo mjesec dana, ubijen je Amar Mistrić".