Tužilaštvo KS
0

Podignuta optužnica za pucnjavu u "Incognitu"

FENA
Tužilaštvo Kantona Sarajevo podiglo je danas optužnicu protiv više osoba zbog pucnjave u kafiću "Incognito" u Sarajevu i dostavilo je na potvrđivanje Kantonalnom sudu u Sarajevu.

Optuženi su Elvis Hodžić, rođen 17.10.1975. godine u gradu Ulm, SR Njemačka, neosuđivan, nalazi se u pritvoru KPZ-u Sarajevo, Osman Vantić, zvani "Lage", rođen 11.08.1983. godine u Tuzli, neosuđivan, nalazi se u pritovru KPZ-u Sarajevo, Jasmin Koso, rođen 14.05.1980. godine u Sarajevu, osuđivan, nalazi se u pritvoru KPZ-u Sarajevo, Fikret Kajević, rođen 02.09.1972. godine u Prijepolju, R. Srbija, osuđivan i Bahrija Kačapor, 18.09.1972. godine u Diseldorfu, SR Njemačka, neosuđivan.

Po optužnici Elvis Hodžić i Osman Vantić počinili su krivično djelo ubistvo u pokušaju, a Jasmin Koso krivično djelo protiv opće sigurnosti imovine i ljudi.

Fikret Kajević i Bahrija Kačapor počinili su krivično djelo pomoć počinitelju nakon počinjenog krivičnog djela. Fikret Kajević optužen je i za krivično djelo tjelesne povrede i krivično djelo otpor protiv državne sile iz čl. 269. st. 1. u vezi sa čl. 15. Kaznenog zakona R. Austrije.

Prema optužnici, osumnjičeni Hodžić i Vantić, zajedno sa Hadžićem, su 16. novembra 2008. godine, oko 00,20 sati, dok su se nalazili u ugostiteljskom objektu Club "Incognito", koji je lociran u objektu Šopinga u ulici Hasana Brkića, općina Novo Sarajevo, u društvu sa Kačaporom, Kajevićem, Ismarom Hamzićem, Kenanom Čavakom i drugim nepoznatim osobama u prisustvu velikog broja gostiju, dok je nastupala folk pjevačica Tina Ivanović, po prethodnom dogovoru, a u namjeri da liše života državljanina Kosova Fatmira Mujaja, nakon verbalne prepirke, istog, sa Mersedom Hadžićem, iz vatrenog oružja NN marki, call. 9 mm, ispalili više hitaca, u pravcu Mujaja, i nanijeli mu teške tjelesne povrede opasne po život u predjelu grudnog koša i abdomena.

Nakon toga osumnjičeni Jasmin Koso, koji je bio u društvu sa oštećenim Mujajom, sa stepenica u objektu u pravcu galerije ispalio je više hitaca iz vatrenog oružja NN marke, call. 9 mm, čime je ugrozio živote osoba prisutnih u navedenom objektu. Tom prilikom tjelesne povrede je zadobilo još šest osoba i to Mevludin Kadrić, teške tjelesne povrede, Amel Selimović, teške tjelesne povrede, Miranda Bartolović lake tjelesne povrede, Lejla Karadža, lake tjelesne ozljede, Džemal Preljević lake tjelesne ozljede, Amel Čavdar lake tjelesne ozljede i Mersed Hadžić laku tjelesnu povredu.

Po optužnici, osumnjičeni Fikret Kajević i Bahrija Kačapor su 16. novembra 2008. godine, a nakon što su u UO klub "Incognito" Hodžić i Vantić, zajedno sa Hadžićem pucanjem iz vatrenog oružja, u namjeri da liše života Mujaja, ispalili više hitaca u istog, počinili krivično djelo ubistvo u pokušaju.

Četvrto i peto osumnjičeni pomogli su počiniteljima tako što su im pružali različite vidove pomoći da ne budu otkriveni pa je tako osumnjičeni Kajević prevezao Hodžića od mjesta počinjena djela do njegovog stana, a zatim zajedno sa Kačaporom organizovao bjekstvo dajući Hodžiću i Hadžiću novac za napuštanje teritorije Bosne i Hercegovine, te Kačapor u svojoj firmi u Beču dočekao Elvisa Hodžića i omogućio mu zajedno sa Kajevićem nesmetan boravak u Beču.

Sumnjiče se da su Hadžiću putem telefona i Interneta u više navrata davali informacije i pomagali da ne bude otkriven, a u cilju bjekstva i daljeg skrivanja. Također su omogućavali i ostvarivanje kontakta, odnosno uspostavljanja veza između počinitelja i drugih osoba.

Dana 19. januara 2009. godine, oko 18,40 sati, prilikom izlaska osumnjičenog Kajevića iz objekta 1230 Beč, Triester strasse 281, a nakon što je prepoznat od strane akcione komande "COBRA" – Interpol Beč prilikom lišenja slobode, a po Međunarodnoj potjernici izdate od strane IP Sarajevo, pokušao je službenike policije Markusa Schwögelhofera i Roberta Müllnera spriječiti da ga liše slobode. Optuženi, iako je znao da se radi o policiji, opirao se uhićenju na način što je uputio više udaraca pesnicama i nogama, kojom prilikom je službenik policije Schwögelhofer zadobio laku tjelesnu povredu, saopćilo je Kantonalno tužilaštvo Kantona Sarajevo.