Univerzitet u Goraždu
13

Ovo su mjere zabrane koje je sud odredio uhapšenima u akciji "Index" zbog prevara s diplomama

E. A.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Uhapšeni u akciji "Index" Edina Brutus, Elma Brutus, Damir Žuga, Kaja Imširović i Hajriz Bećirović odlukom Suda BIH još jučer su pušteni na slobodu, nakon što je odbijen prijedlog Tužilaštva BIH za određivanje pritvora.
Kako su danas saopćili iz Suda BIH, osumnjičenima za počinjenje krivičnog djela organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelom pranje novca te krivičnim djelima posebni slučajevi krivotvorenja isprava, ovjeravanje neistinitog sadržaja, prevara, davanje dara i drugih oblika koristi izrečene su mjere zabrane i to svim osumnjičenim zabrana napuštanja boravišta kao i mjera zabrane sastajanja sa određenim osobama.

Edini Brutus izrečena je zabrana napuštanja adrese stanovanja i mjera obaveznog povremenog javljanja državnom organu, Kaji Imširović zabrana napuštanja adrese stanovanja, a Elmi Brutus, Damiru Žugi i Hajrizu Bećiroviću zabrana napuštanja mjesta boravišta i mjera obaveznog povremenog javljanja državnom organu.

Osumnjičenom Melvedinu Jašareviću koji je ranije pušten na slobodu izrečene su mjere zabrane putovanja, te mjera obaveznog povremenog javljanja državnom organu kao i zabrana sastajanja s određenim osobama na način da se osumnjičenom zabranjuje sastajanje i kontaktiranje na bilo koji način sa drugim osumnjičenim licima u ovom krivičnom postupku, Edinom Brutus, Elmom Brutus, Kajom Imširović, Damirom Žugom, Hajrizom Bećirovićem i Salvatorom Giuseppom Mariom Messinom, te približavanje na udaljenost ispod 50 metara, kao i sastajanje i kontaktiranje na bilo koji način sa svjedocima Tužilaštva BiH u ovom krivičnom predmetu.

"Izrečene mjere zabrane će trajati dok postoji potreba, a opravdanost ovih mjera zabrane će se kontrolisati svaka dva mjeseca. Osumnjičeni se posebno upozoravaju da im se može odrediti mjera pritvora ukoliko ne budu postupali u skladu sa mjerama izrečenim ovim rješenjem", saopćeno je iz Suda BIH.