Novi smrtni slučaj
0

Osuđenik se predozirao u KPZ Zenica

Piše: A. Kovač
Nakon što su jučer pronašli obješenog osuđenika, A. Sefića (34) iz Zenice, stražari KPZ Zenica jutros su u jednoj od ćelija mrtvog pronašli i osuđenika A. Čišića (32) iz Zenice.

“Ovaj osuđenik je jutros pronađen u besvjesnom stanju i odmah je prevezen u zeničku bolnicu, međutim, ljekari su mogli samo konstatovati smrt. U prostoriji gdje je pronađen Čišić, zatečene su i manje količine droge te se pretpostavlja da je smrt nastala usljed predoziranja”, kazao je u izjavi za Sarajevo-x.com Nihad Spahić, direktor KPZ Zenica, dodajući da je istraga o ovom slučaju u toku, a provode se i određene radnje kako bi se utvrdilo otkud osuđeniku droga.

Inače, Čišić je izdržavao zatvorsku kaznu zbog ubistva namah, a iz zatvora je trebao izaći 30. juna ove godine. I ranije je bio osuđivan za različita krivična djela.

Kada je u pitanju A. Sefić, zatvorenik koji se jučer objesio, on je izdržavao zatvorsku kaznu u trajanju od 15 godina zbog ubistva. Iz zatvora je trebao izaći 22. juna 2011. godine.

“Zatvorenik se objesio u zajedničkom toaletu i to od rešetke na prozoru. Stražar je u toalet ulazio u 00.04 sati i bilo je sve uredu. U toaletu je bilo prisutno još zatvorenika. Također, u 00.19 sati kada je stražar ulazio bilo je sve uredu, a kada je stražar ušao 00.32 sati u jednoj kabini je bio jedan zatvorenik, koji je na poziv stražara odgovorio dok A. Sefić nije odgovarao. Vrata toaleta su bila zaključana, te je jedan od osuđenika preskočio pregradu i vidio da se Sefić objesio”, kazao je Spahić.

Inače, Sefić je, prema riječima Spahića, bio duševno oboljela osoba.

“Ovaj zatvorenik je bio bio u bjekstvu od 2005. do 2007. godine. Nakon što je uhapšen i vraćen u zatvor počeli su njegovi zdravstveni problemi i s njim su intenzivno radili neuropsihijatar i psiholog. Nažalost, da će se desiti ovakvo što niko nije mogao predvidjeti”, kazao je Spahić.