Trajalo sedam sati
28

Nakon neizvjesnosti da li će imati helikopter pripadnici GSS-a spasili povrijeđenu planinarku na Visu

N. V.
Foto: GSS FBiH
Foto: GSS FBiH
Pripadnici Gorske službe spašavanja su uspjeli spasiti planinarku koja je povrijedila nogu na vrhu Vis. Strana državljanka je prevezena helikopterom u bolnicu na Koševo.
"Unesrećena osoba iz rejona Rakitnice (via Dinarica ruta) je spašena helikopterom i trenutno se prevozi prema bolnici Koševo radi medicinskog zbrinjavanja", poručeno je iz GSS-a.
Foto: GSS FBiH
Foto: GSS FBiH

Navode da ova brza i koordinirana akcija spašavanja još jednom ističe ključnu ulogu helikoptera u pružanju hitne pomoći u teško dostupnim područjima. Ranije su naveli da će evakuacija trajati više od šest sati s obzirom na to da u tom trenutku nisu imali letjelicu na raspolaganju.

"Zahvaljujući naporima timova GSS, unesrećena osoba će dobiti odgovarajuću medicinsku pomoć u najkraćem mogućem roku", kazali su.

Navode da je oko pet sati trajalo prebacivanje zahtjeva sa različitih struktura za dobijanje helikoptera, a za to vrijeme spasioci su vršili iznimno zahtjevan transport po jako nepristupačnom terenu. Nakon skoro sedam sati provedenih u akciji, očekivali su da će transport trajati još barem toliko ukoliko se nastavi kopnenim putem.

Nakon mnogih urgiranja GSS-a unesrećena je oko 18 sati helikopterom EUFOR-a prebačena na KCUS gdje će biti medicinski zbrinuta.

Ova brza i koordinirana akcija spašavanja još jednom ističe ključnu ulogu helikoptera u pružanju hitne pomoći u teško dostupnim područjima.

"Nažalost, još jednom smo se našli u situaciji da se neprilagođene i komplikovane procedure stavljaju ispred sigurnosti i zdravlja ljudi. Zahvaljujemo se EUFOR-u koji je ponovno svoje resurse stavio u službu zaštite ljudskih života", naveli su.

Pojasnili su i da Via Dinarica trasa na kojoj je došlo do nezgode, pruža nevjerojatan doživljaj prirode, ali također zahtijeva svijest o sigurnosti i odgovornom planiranju aktivnosti na otvorenom.