Prijem u Vladi FBiH
85

Članovi spasilačkih timova odlikovani posebnim priznanjima, tu su i plakete za pse tragače

S. Š.
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: D. S./Klix.ba)
U prostorijama Vlade Federacije BiH danas je upriličen svečani prijem za pripadnike Federalne specijalizirane jedinice za spašavanje iz ruševina - USAR, Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) i Gorske službe spašavanja FBiH.

Pripadnici ova dva spasilačka tima boravili su u Turskoj od sedmog do 13. februara gdje provodili humanu misiju spašavanja onih koji su, usljed razornih zemljotresa, ostali pod ruševinama.

Danas su svi pripadnici FUCZ-a, GSS FBiH i USAR tima trebali biti prisutni na prijemu, no određeni broj nije pa je zbog zdravstvenih problema odsutan.

Ipak, premijer FBiH Fadil Novalić i federalni ministri Jelka Miličević i Vesko Drljača poželjeli su dobrodošlicu pripadnicima FUCZ-a, GSS FBiH i USAR tima uz najiskrenije riječi zahvale. Uz njih, svečanom prijemu je prisustvovao i Ambasador Turske u BiH Sadik Babur Girgin.

Novalić je, uz riječi dobrodošlice, iskazao i najveće poštovanje za spasioce koji su u Turskoj radili najhumaniji posao.

"Dragi naši heroji, ovom prilikom želim iskazati dobrodošlicu na prijem koji je Vlada FBiH organizovala u vašu čast, uz najveće poštovanje. Neprekidno ste radili najhumaniji posao, a ja sam vas ispratio i dočekao. Sproveli ste humanu misiju u ime domovine koja sutra obilježava i svoju nezavisnost. Time ste pokazali da naša zemlja uvijek može računati na vas", poručio je Novalić i dodao da ovi heroji neće biti zaboravljeni te da će Vlada FBiH nastaviti biti njihova podrška.

Nakon Novalića, obratila se i Miličević koja je također uz najsrdačnije riječi iskazala zahvalnost, ujedno i ponos. Navela je i da su sinoć članovi USAR tima i GSS-a BiH odlikovani najvišim plaketama za rad i uspjeh.

Naravno, vjerni psi tragači, pripadnici USAR tima, FUCZ-a i GSS-a - Zak, Aska , Oskar, Pike i Atos, su također danas prisustovali prijemu u Vladi FBiH, dok Ela i Šmeki nisu.

Premijer Novalić odlikovao je i pse tragače koji su, pored toga što su bili saputnici, pokazali i nemjerljivu pomoć spasiocima tokom boravka u Turskoj.