Crna hronika
1

Na prelazu Bosanska Gradiška uhapšen Srećko Kestner

SRNA
Srećko Kestner
Srećko Kestner
Srećko Kestner, osumnjičeni za učešće u "duhanskoj aferi", uhapšen je na graničnom prelazu Bosanska Gradiška po potjernici njemačkog Interpola zbog prekršaja zakona o trgovinskim poslovima, potvrđeno je Srni u Graničnoj policiji BiH.

Kestner, nekadašnji poslovni partner Stanka Subotića Caneta i zaštićeni svjedok u sudskom procesu koji je pred Specijalnim sudom u Beogradu vođen protiv duhanske mafije, uhapšen je 31. jula. Granična policija predala je istog dana Kestnera Sudu BiH koji mu je 1. avgusta odredio ekstradicioni pritvor u trajanju od osamnaest dana.

"Očekuje se da će po standardnom postupku nakon toga Kestner biti izručen Njemačkoj", potvrdila je portparol Suda BiH Aida Delić-Glavaš. Crnogorski mediji ranije su objavili da je Kestner, koji je državljanin Hrvatske, bio jedna od glavnih karika u švercu cigareta iz Crne Gore u Italiju i da je nekoliko godina kasnije odlučio javno da progovori o tim poslovima.

Kestner je javnosti postao poznat nakon što je 2001.godine u ispovjesti zagrebačkom nedjeljniku "Nacional”, kojeg je tada uređivao Ivo Pukanić, iznio spektakularne tvrdnje da je Stanko Subotić Cane glavni organizator ilegalne trgovine duhanskim proizvodima na Balkanu.

On je za učestvovanje u tim protivzakonitim aktivnostima optužio i tadašnjeg crnogorskog predsjednika Mila Đukanovića, ali i pokojnog premijera Srbije Zorana Đinđića.