Crna hronika
358

Mirza Hatić: Ja sam kriminalac, mene osudite, pustite moju ženu

Piše: E. F.
Mirza Hatić prilikom pretresa (Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Mirza Hatić prilikom pretresa (Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Na današnjem ročištu za produženje pritvora Mirzi Hatiću i ostalima koju su prije mjesec dana uhapšeni u spektakularnoj policijskoj akciji u Sarajevu zbog sumnje da su počinili krivično djelo iznude, prvoosumnjičeni Hatić još jednom je priznao da je počinio krivično djelo te zatražio od sudskog vijeća da njegovu suprugu Lejlu pusti na slobodu.

Naime, Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu zatražilo je od Općinskog suda u Sarajevu da produži pritvor uhapšenoj petorki, odnosno supružnicima Hatić te Hilmiji Gariboviću, Nihadu Škori i Kemalu Trli i to zbog sumnje da bi boravkom na slobodi mogli izazvati uznemirenje javnosti, ponoviti ili dovršiti krivično djelo te da bi Mirza Hatić izlaskom na slobodu mogao utjecati na svjedoke u ovom slučaju.

Sumnjiči ih se za reketarenje privrednika Mirze Dedića od kojega su iznudili blizu 150.000 eura u više navrata i u različitim vremenskim periodima.

Proširena istraga, petorka varala i krala

Tužilaštvo KS je, obrazlažući svoj prijedlog za pritvor, istaklo kako je istraga u ovom predmetu proširena u odnosu na optužene koje se sada sumnjiči i za krivična djela krađe i prevare.

"S obzirom na to da je istraga u ovom predmetu izuzetno obimna i da Tužilaštvo radi na identifikaciji pojedinaca koji su krali zajedno sa ovom grupom, nismo uspjeli okončati istragu u ovih mjesec dana. Upravo zbog toga predlažemo produženje pritvora za dva mjeseca i okončanje istrage u tom roku", kazala je postupajuća tužiteljica Amina Ruždić.

Omar Mehmedbašić, advokat osumnjičenog Hatića, kazao je nakon obrazlaganja tužilaštva kako se odbrana protivi određivanju pritvora Hatiću zbog utjecaja na svjedoke.

"Protivimo se ovom prijedlogu i tražimo od Vijeća da ga ukine kako bi osumnjičenog mogli posjećivati roditelji", kazao je Mehmedbašić.

Hatić: Supruga me je upozoravala da će me gladne oči dovesti do ovoga

Nakon njega Vijeću se pozdravima obratio i Hatić.

"Časni sude, ja sam kriminalac, ja sam počinio krivično djelo, ja sam iznuđivao. Mene osudite, pustite moju suprugu. Ona nema ništa s tim. Ona me je upozoravala da će me gladne oči dovesti do ovoga i do toga da mi punica danas ovdje plače. Nisam je slušao. Kriva je samo što se javila na telefon kada sam je pitao koliko sam tražio od Dadića", kazao je Hatić.

Dodao je Hatić i kako ga sudsko vijeće poznaje jer je osuđivan i jer je bio u zatvoru u Zenici.

Mehmedbašić je tražio i da njegov drugi branjenik Kemal Trle bude oslobođen mjere pritvora s obzirom na to da nema nikakve veze sa svim što se dogodilo i da uopće nije znao šta se događa. I sam Trle je Vijeću pojasnio kako je invalid iz proteklog rata te da je obolio od PTSP-a, kao i da ima redovna primanja. Iako je osuđivan, od tada je formirao porodicu te se vratio normalnom životu.

Lejla Hatić: Imajte milosti, pustite me da budem sa svojom djecom

Alen Nakić, branitelj osuđivanog Hilmije Garibovića, frizera i oca dvoje djece, tražio je u iscrpnom obraćanju da Vijeće odbaci prijedlog Tužilaštva za određivanje pritvora njegovom branjeniku istaknuvši da u odnosu na Garibovića ne postoji osnovana sumnja da je počini krivično djelo koje mu se stavlja na teret, kao i da ne stoje razlozi zbog kojih tužilaštvo traži njegovo dalje pritvaranje.

Garibović se također obratio Vijeću te tražio da ga se oslobodi pritvora s obzirom na to da mu je supruga teško oboljela te da je potreban svojoj djeci.

Tužilaštvo je zatražilo i da Lejla Hatić ostane još mjesec dana u pritvoru jer bi njen boravak na slobodi uznemirio javnost te bi postojala mogućnost da ponovi ili završi započeto krivično djelo. No, njen advokat Faruk Balijagić istakao je kako njegova branjenica nije učinila ono što joj se stavlja na teret te da bi kao majka dvoje maloljetne djece koja su se razboljela zbog njenog odsustva, trebala biti puštena na slobodu.

Vijeću se obratila i Lejla koja je drhtavim glasom molila Vijeće da imaju u vidu da je odvojena od dvoje djece od kojih je jedno devetomjesečna beba.

"Časni sude, imajte milosti. Zatvorite me u jednu sobu da nigdje ne izlazim, samo mi dopustite da budem sa svojom djecom“, kazala je Lejla.

Odluka naknadno

Advokat Muhidin Kapo tražio je i za svoga branjenika Nihada Škoru da bude oslobođen pritvora, istaknuvši da nema osnova sumnje da se njegov branjenik drži u pritvoru.

"Moj branjenik je kolateralna šteta i kriv je što je poznavao Hatića i što ga je u tom trenutku primopredaje novca pozvao da ga prati kako bi ga počastio. On je osoba koja je u stalnom radnom odnosu, ima stalna primanja. Osuđivan je jednom prije devet godina i nakon toga se vratio normalnom životu“, kazao je Kapo te istakao da je prijedlog Tužilaštva proizvoljan, paušalan te da je njegov klijent "strpan“ u ovaj predmet.

Nakon okončanja pretresa Vijeće se povuklo na odlučivanje te će nakon razmatranja prijedloga kako Tužilaštva tako i odbrane u zakonom predviđenom roku donijeti odluku o pritvoru za osumnjičenu petorku.