Goraždanin prijavljen policiji
0

Lihvario, iznuđivao, varao i ugrožavao sigurnost

Sarajevo-x.com
Goražde
Goražde
Službenici Federalne uprave policije podnijeli su Kantonalnom tužilaštvu u Goraždu Izvještaje o počinjenim krivičnim djelima protiv 38-godišnjeg B.H. iz Goražda zbog postojanja osnova sumnje da je počinio više krivičnih djela.

Nastavljući intenzivan rad na višemjesečnoj istrazi, istražitelji Federalne uprave policije došli su do saznanja da je B.H. počinio krivična djela lihvarstvo (čl. 298 KZFBiH), iznuda (čl. 295 KZFBiH), prevara (čl. 294 KZFBiH) i ugrožavanje sigurnosti (čl. 183 KZFBiH).

Naime, prijavljeni 38-godišnjak je oštećenom posudio 4.000 KM kako bi kupio određene količine tekstilne robe čime je želio pokrenuti manji biznis. Kada je oštećeni tu robu kupio, prijavljeni je ponudio da ona bude uskladištena u njegovoj kući dok ne bude pronađen kupac. Međutim, kada je oštećeni zatražio robu, prijavljeni mu to nije dozvolio, nego je uz prijetnje počeo tražiti kamatu u iznosu od 10% na posuđeni novac.

Iz straha za svoj i život članove svoje porodice, oštećeni je morao na iznos glavnice od 4.000 KM plaćati mjesečnu kamatu u iznosu od 400 KM. S obzirom na tešku finansijsku situaciju, oštećeni nije mogao uvijek na vrijeme dati prijavljenom traženi novac, zbog čega mu je B.H. otvoreno prijetio pred nekoliko svjedoka. Uvidjevši da prijetnje postaju i učestalije, te da tražene sume ne može dati prijavljenom, oštećeni se s porodicom morao odseliti iz Goražda.

Prema do sada prikupljenim saznanjima, prijavljeni B.H. je u proteklom periodu počinio više krivičnih djela: izazivanje opće opasnosti, lihvarstvo, iznuda, nasilničko ponašanje, izazivanje narodnosne, rasne, vjerske mržnje i razdora ili netrpeljivosti, protivpravno lišenje slobode i ugrožavanje sigurnosti na štetu nekoliko osoba, za što su policijski službenici Federalne uprave policije podnijeli već šest izvještaja o počinjenim krivičnim djelima Kantonalnom tužilaštvu u Goraždu.

Službenici Federalne uprave policije nastavljaju intenzivan rad na rasvjetljavanju svih okolnosti u vezi s ovim predmetom, navodi se u saopćenju.