Zbog zloupotrebe sredstava
0

Krivična prijava protiv gradonačelnika Mostara

SRNA
Ljubo Bešlić
Ljubo Bešlić
Udruženje raseljenih i izbjeglih osoba ''Moj dom'' iz Mostara podnijelo je Kantonalnom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv Grada Mostara i gradonačelnika Ljube Bešlića zbog sumnji da je učinjena zloupotreba sredstava namijenjenih obnovi stambenog fonda i povratku.

''Sumnjamo da su se sredstva osigurana sporazumom o zajedničkom finansiranju obnove i rekonstrukcije devastiranih zgrada u Mostaru, potpisanom 2007. godine, nenamjenski trošila. Sad je stvar na Tužilaštvu koje će raditi dalju istragu'', izjavio je novinarima predsjednik Udruženja ''Moj dom'' Muradif Kurtović.

On je pojasnio da se sporazum, koji su potpisali svi nivoi vlasti u BiH 2007. godine, a čiji je nosilac Grad Mostar, grubo kršio, s obzirom da njime nije predviđena obnova Muzičke škole na Musali, niti nadogradnja novih stambenih jedinica i poslovnih prostora, a što je učinjeno.

''Iz sredstava namijenjenih isključivo povratku izdvojeno je oko 862.000 KM za obnovu Muzičke škole, a za izradu 38 novoprojektovanih stambenih jedinica i nekoliko poslovnih prostora, kojima još nije utvrđena namjena, izdvojeno je oko milion maraka'', naveo je Kurtović. 

On je dodao da Grad Mostar još nije izmirio u potpunosti preuzete finansijske obaveze po projektu, a radi se o 2.200.000 KM. 

''Odlukom Gradskog vijeća da nam se stanovi daju nakon završene prve faze, što takođe nije definisano sporazumom, krši se naše osnovno ljudsko pravo - pravo na dom. Gradske vlasti su sebi dopustile da odluku Gradskog vijeća stave iznad Zakona o izbjeglicama BiH, iznad Ustava BiH i svih međunarodnih povelja i sloboda'', rekao je Kurtović.

Govoreći o povratku Srba u dolinu Neretve, predsjednik Udruženja povratnika Gojko Pantić rekao je da obnova kuća u Mostaru ide veoma sporo, te da zbog sporosti zakonskih procedura treba dvije godine čekati da se obnovi jedna kuća. ''Nijedna kuća, koja je trebalo da počne da se obnavlja u 2010. godini, još nije započeta'', dodao je Pantić. 
Predsjednica Unije za održivi povratak i integracije u BiH Mirhunisa Zulić rekla je da se 16 godina nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma povratak u BiH teško provodi.