Crna hronika
5

Kod Maglaja poginula dva deminera

Zeda
Foto: Zeda
Foto: Zeda
U eksploziji mine 'PROM – 1' na deminerskom radilištu 'Lokalitet Krč' na Kreljevom Brdu prevoja Crni Vrh u općini Maglaj, poginula su dva deminera iz deminerske organizacije 'Tehnoelektro' iz Bosanskog Broda.

Poginuli su demineri Vehid Jusufagić, rođen 1972.godine iz Srebrenika, i Enes Subašić, rođen 1966.godine iz Živinica.

Demineri privatne firme 'Tehnoelektro' iz Bosanskog Broda vršili su deminiranje minskih polja na ovoj lokaciji i prema prvim informacijama nagazili su na izuzetno opasnu minu 'Prom 1'. Oba deminera su poginula na mjestu eksplozije i spasilačka ekipa, koja je iz minskog polja izvlačila nastradale Jusufagića i Subašića, rekla je da su posao obavili pod izuzetno teškim okolnostima obzirom da je 'promovka' nanijela smrtonose povrede sa teškim oštećenjima tijela.

Stručne ekipe policije MUPa ZDK, pripadnici Civilne zaštite Maglaja i BHMAC-a, u saradnji sa nadležnim kantonalnim tužiocem Adisom Husićem vrše uviđajne radnje vezane za ovu radnu nesreću i javnost će obavijestiti o pojedinostima ove tragedije.

Općina Maglaj je specifična po minskim poljima i jedna je od najugroženijih u BiH, na području općine je oko 20 kvadratnih kilometara pokriveno minskim poljima. Prostori u maglajskoj općini su načičkani minama, jer su ovdje bile linije razdvajanja u toku aktivnih borbenih dejstava tako da se ne zna ko je gdje šta postavljao.

Mina PROM je sada bila zla kob za dvojicu deminera, a prije mjesec dana je na području mjesta Jablanica kod Maglaja ista mina ubila Jusufa Omeragića. I nastradali demineri Jusufagić i Subašić su stali na pješadijsku rasprskavajuću odskočnu minu 'PROM 1', za koju poznavaoci kažu da 'nikome ne prašta'. Ona u sebi ima 425 grama eksploziva, tri grama crnog baruta, i kod aktiviranja dolazi do njenog odskakanja iznad zemlje i istovremeno se aktivira eksplozivno punjenje koje u krugu od 50 metara ubija, au krugu od 100 metara ranjava živa bića. Teren na kojem se desila eksplozija je težak i nepristupačan, a koliko je ova mina opasan za ljude najbolje ghovori činjenica da evo stradaju pripadnici deminerskih timova.

Ipak, javnost treba da zna da je područje Općine Maglaj poznato po veoma velikoj koncentraciji minsko-eksplozivnih sredstava zaostalih iz posljednjih ratnih dejstava na ovom području. Nakon rata na više lokaliteta oko Maglaja desila su se aktiviranja mina kada je više lica poginulo, a desetine ranjeno. Od 1996.godine na maglajskoj općini zabilježeno je mnogo minskih nesreća, a u ovoj 41-oj nesreći stradali su ljudi stručnjaci za deminiranje. Ova je nesreća povećala broj lica koji su na području maglajske općine poginuli nakon rata do sada na 22 osobe, od kojeg je broja bilo i sedmoro djece. Za Općinu Maglaj sada se i definitivno može reći da je najopasnije i najzagađenija u Federaciji i možda u BiH i zbog toga na ovom području treba napraviti urgentnu aktivnost na definitivnom čišćenju zaostalih mina i minsko-eksplozivni sredstava.