Crna hronika
43

Iskaz očuha Smaje Ćesira: Ena je zlostavljala djecu, ja sam tražio utjehu u njima

Piše: E. F.
Salih Arnautović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Salih Arnautović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Svjedočenjem Mehmeda i Mirsade Ramić te optuženog Saliha Arnautovića danas je u Kantonalnom sudu u Sarajevu nastavljeno suđenje Arnautoviću te Eni, Muniri i Emiru Lipi, optuženima za ubistvo troipogodišnjeg dječaka Smaje Ćesira iz Hadžića.

Bračni par Ramić, svjedoci odbrane, dali su iskaz na okolnosti poznavanja Saliha Arnautovića i njegove nevjenčane supruge Ene.

Oboje su jučer izjavili da je Salih često dolazio kod njih kako bi im pomagao u nekim poslovima, ali da nikada nisu primijetili ništa čudno kod njega. "Ponašao se sasvim normalno, dolazio je i sa Enom te njenom djecom Smajom i Elhanom i nikada nisam primijetio da u toj porodici nešto nije uredu. Dječaku je kupovao čips i sok i on ga je zvao babom, držao ga je na krilu", kazao je Mehmed Ramović.

Primijetili samo slomljenu ruku

Prema njegovim riječima, kod malog Smaje su primijetili samo da ima lom ruke kada je došao kod njih, ali su na upit tužiteljice Ivane Petković dodali i kako nisu posebno zagledali dijete da bi uočili veće povrede na njemu.

Na dan kritičnog događaja Salih je bio i kod njih. "Došao je, popio kafu i rekao da Smajo nešto nije dobro, ali ništa nije pričao. Popio je kafu i otišao. Nekoliko sati kasnije u našu kuću je došla policija i tražila ga", kazala je Mirsada Ramović.

Nakon ovog bračnog para, na mjesto za svjedoke izašao je i prvooptuženi Salih Arnautović. Tokom svog iskaza za sve nemile događaje krivio je Enu Lipu, njegovu nevjenčanu suprugu, kao i njene roditelje.

Ispričao je kako ga je sa Enom upoznao prijatelj sa kojim je bila u intimnim odnosima prije nego što su započeli vezu. Kazao je kako su intimne odnose imali sve troje zajedno te da ju je poslije toga istjerao iz vikendice u kojoj je sa njim provela 20 dana. Nedugo potom otišao je da živi sa njom i njenim roditeljima.

Suđenje Arnautoviću i porodici Lipa (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Suđenje Arnautoviću i porodici Lipa (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
"Bio sam sa njom zbog zabave jer sam tada bio u lošim odnosima sa svojom bivšom suprugom koja mi nije dozvoljavala da vidim svoju djecu. Međutim, nisam znao da ona ima djecu, iako sam ih vidio u kući ona je tvrdila da su to djeca njenog brata. Kada sam saznao da su njena, želio sam im se približiti jer ja imam dvije kćerke i oni su mi bili utjeha", kazao je Arnautović.

Kupovao Eninoj djeci, svojoj nije plaćao alimentaciju

Istakao je da im je često kupovao hranu i druge stvari jer je posebno osjetljiv na djecu, s obzirom na to da ima dvije kćerke. Na upit advokata Omara Mehmedbašića zašto nije mogao viđati vlastitu djecu, Salihović je kazao kako nije redovno plaćao alimentaciju, ali je pak davao novac porodici Lipa. Pojasnio je i kako je njegova supruga protiv njega podnijela krivičnu prijavu jer ju je tukao.

No, govoreći o boravku u kući Lipa, Arnautović je jučer kazao kako mu je bilo žao djece, Smaje i Elhane jer bi se uvijek igrala pod stolom, tvrdi Arnautović. S obzirom na to da je radio nije stalno bio u kući, ali je u dva navrata vidio povrede na djeci.

"Zaprijetio sam Eni da ću njoj nanijeti iste povrede. Kada bih je pitao šta se dogodilo djeci uvijek me je lagala i govorila je da se dijete udarilo. Međutim, nisam mogao učiniti mnogo više jer mi je Emir Lipa jedne prilike, kada je bacio dijete za vrata, zaprijetio da se ne miješam u njihove odnose", ispričao je Arnautović.

Kobnog dana, 25. 02. 2014. godine, ispričao je Arnautović, Ena je spavala kada je došao kući, a Smajo je stajao pored nje i držao se za krevet.

"Probudio sam je i rekao joj da nam napravi da jedemo jer je Smajo izgledao loše. Jeli smo i ja sam otišao do toaleta, a kada sam se vratio Smajo je bio u nesvijesti. Pokušavao sam da dozovem Smaju. Na tren je došao sebi. Rekao sam Eni da sam došao po svoje stvari i da je napuštam. Ona je tada načisto poludjela, odvrnula je muziku, stvari bacala po kući i tjerala Smaju da hoda. Vidio sam da ne može stajati na nogama, a ona ga je tada šakom udarila u vrat. Pao je", priča Arnautović.

Skinuo ga je te vidio da mu je tijelo puno modrica.

Suđenje Arnautoviću i porodici Lipa (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Suđenje Arnautoviću i porodici Lipa (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)

"Ja nisam bio u toj kući pet dana prije tog događaja. Nisam znao šta se dešavalo. Reako sam Eni da mi da kašiku i vode da mu pokušam otvoriti vilicu, ali je bilo bezuspješno. Dijete je samo krkljalo", ispričao je Salih te dodao da je dijete počelo povraćati te se uneredilo.

Tada je pozvao Emira Lipu koji je dijete umotao u čaršaf i odnio ga u hitnu.

"Ja sam se prepao, sjeo sam na bicikl i otišao najprije kod Mirsade, gdje sam se malo smirio, a onda sam besciljno lutao. Tada me je Ena nazvala i rekla da je Smajo umro i da će reći da sam ja za sve kriv", kazao je Arnautović.

Sebi bi presudio

"Bojao sam se šta će se desiti sa mnom. Ali časni sude, ja da sam kriv ja bih sam sebi presudio, ne bih se ovdje branio jer sam ionako sve izgubio", kazao je on.

No, advokat Omar Mehmedbašić je pitao Arnautovića da li je osuđivan i da li koristi narkotike. On je to potvrdio kazavši kako je osuđivan za razbojništvo, te da je uživalac marihuane koja ga smiruje, ali i spida koji uzrokuje višednevnu nesanicu.

Tužiteljica Ivana Petković ukazala je i na razlike u iskazima koje je Salihović dao tokom istrage, odnosno na današnjem ročištu.

Na upit zašto nasilje nad djetetom nije prijavio nadležnim organima kazao je da mu je otvoreno rečeno da se ne miješa u porodične odnose te da se bojao da se sve ne svali na njega.

Suđenje u ovom predmetu bit će nastavljeno 03. marta, kada će svoj iskaz pred sudskim vijećem dati Jasmin Hodžić, Alen Bibuljica te Ferhata Salković.