Suđenje Sanjinu Tepariću
0

Impulsivna reakcija pod utjecajem alkohola

FENA
Ispitivanjem sudskih vještaka dr. Hamze Žuje, dr. Marije Kaučić-Komšić i Hilmije Mašovića danas je u Kantonalnom sudu Sarajevo nastavljeno suđenje Sanjinu Tepariću (1983.), optuženom za nanošenje teške povrede Ameru Čehajiću, usljed čega je Čehajić preminuo 2. maja 2009. Epilog je to kobnog prvomajskog druženja u privatnoj kući u sarajevskom naselju Širokača, kojem je, prema tužbenim navodima, prethodilo konzumiranje alkohola i kraća verbalna prepirka.

Dr. Žujo predočio je nalaz i mišljenje u vezi s povredama nanesenim Čehajiću, a na temelju vanjskog pregleda i obdukcije tijela preminulog.

Konstatirao je postojanje triju povreda na glavi preminulog, od kojih jedne teške i dviju lakših.

Teška povreda odnosi se na prijelom ljuske sljepoočne kosti, odnosno oštećenje sljepoočne arterije, usljed čega je došlo do isticanja moždane tečnosti u kičmeni kanal, a time do utjecaja na centar za disanje što je prouzročilo gušenje.

Neuropsihijatar dr. Marija Kaučić-Komšić, navela je da je nakon razgovora s optuženim došla do saznanja da on (optuženi) nije bolovao od duševnih poremećaja, te da je od 15. godine konzumirao alkoholna pića.

Ocijenila je da kod optuženog nema organskih oštećenja psihičkih funkcija, te njegovo ponašanje označila kao impulsivnu reakciju pod utjecajem alkohola, pri čemu je njegova sposobnost da shvati posljedice djela (uračunljivost) bila smanjena, ali ne bitno.

Nalaz vještaka Hilmije Mašovića, uposlenika Federalne uprave policije - Odjeljenja za kriminalistička vještačenja, odnosio se na vještačenje obuće, optuženog, odnosno oštećenog te uzorka - tragova zemlje s mjesta događaja.

Iskazima vještaka optužba je zaokružila izvođenje dokaza u ovom predmetu, a na narednom ročištu, zakazanom za 17. mart, bit će predočeni materijalni dokazi Tužiteljstva, nakon čega će se pristupiti izvođenju dokaznih prijedloga odbrane.